Пређи на главни садржај

Pangasius sa kelerabom i krompir salatom


Pangasius nije baš omiljen kod profesionalnih kuvara - smatraju da  nema ukusa i uporedjuju ga sa kuhinjskim papirom koji je pohovan . Fileti koji se mogu naći u radnji su bez kostiju , i možda ??? pogodni za decu... moje mišljenje je da je pangasius možda bolja alternativa nego fiš štapići ili pljeskavice koje su pune aditiva i prave se od glava itd. Volim i ja fiš štapiće .. ali jednom mesečno :D.
Keleraba je isto potcenjena .. može se kuvati ili konzumirati sirova ( kuvana podseća po ukusu na karfiol, sirova je malo ljutkasta i podseća na ren ) .
Da ne dužim... evo recepta...

Sastojci :
1 kg fileta pangasiusa
300 gr. prezli ( ja sam samlela stari hleb u secku )
75 gr. badema blanširanog, pečenog , mlevenog, bez soli
sok jednog limuna
3 jaja
brašno
ulje za prženje

Keleraba :
6 keleraba
1 mrkva
1 manji paradajz
1 jaje
2 kašike prezli

Krompir salata :
1 kg isečenog , kuvanog  krompira
200 gr. kisele pavlake
2 kašike ulja
4 kašike sirćeta
4 kisela krastavca ( seckana )
so, biber po ukusu
1 seckani luk
peršun seckani

Priprema :
Pomešati prezle i bademe  . Iseći pangasius po želji . Posoliti . Zagrejati ulje u tiganju . Komade pangasiusa prvo stavljati u brašno, potom u jaja - zatim u mešavinu prezli i badema Pržiti u ulju sa obe strane po 3- 5 minuta dok ne dobije zlatno žutu boju. Stavljati pržene komade u pleh.  Peći u zagrejanoj pećnici 15 do 20 minuta na 200 stepeni i još vruće preliti limunovim sokom.

Za krompir salatu :
pomešati kiselu pavlaku , sirće , ulje , so , biber , kisele krastavce , luk i peršun... time preliti kuvani krompir. Posuti peršunom i promešati.

Kelerabe :
Oljuštiti mrkvu i kelerabe  . Izdubiti kelerabe kašikom - kao korpice   . Staviti mrkvu , kelerabe i sredinu kelerabe da se kuvaju 15 minuta u slanoj vodi . Ocediti . U blenderu isitniti kuvanu mrkvu, sredinu kelerabe sa jednim jajetom i paradajzom. Time napuniti  kelerabe i zapeći na 200 stepeni 15 minuta.
Servirati po želji.

Коментари

  1. Morala sam guglati što je pangasius. Cjelokupna kombinacija mi zvuči kao fini ručak.

    ОдговориИзбриши
  2. Mi ga volimo i ja ga spremam.Nisam jos na ovaj nacin pohovala,a dopadaju mi se i prilozi.Sjajno!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu