Pangasius nije baš omiljen kod profesionalnih kuvara - smatraju da nema ukusa i uporedjuju ga sa kuhinjskim papirom koji je pohovan . Fileti koji se mogu naći u radnji su bez kostiju , i možda ??? pogodni za decu... moje mišljenje je da je pangasius možda bolja alternativa nego fiš štapići ili pljeskavice koje su pune aditiva i prave se od glava itd. Volim i ja fiš štapiće .. ali jednom mesečno :D.
Keleraba je isto potcenjena .. može se kuvati ili konzumirati sirova ( kuvana podseća po ukusu na karfiol, sirova je malo ljutkasta i podseća na ren ) .
Da ne dužim... evo recepta...
Sastojci :
1 kg fileta pangasiusa
300 gr. prezli ( ja sam samlela stari hleb u secku )
75 gr. badema blanširanog, pečenog , mlevenog, bez soli
sok jednog limuna
3 jaja
brašno
ulje za prženje
Keleraba :
6 keleraba
1 mrkva
1 manji paradajz
1 jaje
2 kašike prezli
Krompir salata :
1 kg isečenog , kuvanog krompira
200 gr. kisele pavlake
2 kašike ulja
4 kašike sirćeta
4 kisela krastavca ( seckana )
so, biber po ukusu
1 seckani luk
peršun seckani
Priprema :
Pomešati prezle i bademe . Iseći pangasius po želji . Posoliti . Zagrejati ulje u tiganju . Komade pangasiusa prvo stavljati u brašno, potom u jaja - zatim u mešavinu prezli i badema Pržiti u ulju sa obe strane po 3- 5 minuta dok ne dobije zlatno žutu boju. Stavljati pržene komade u pleh. Peći u zagrejanoj pećnici 15 do 20 minuta na 200 stepeni i još vruće preliti limunovim sokom.
Za krompir salatu :
pomešati kiselu pavlaku , sirće , ulje , so , biber , kisele krastavce , luk i peršun... time preliti kuvani krompir. Posuti peršunom i promešati.
Kelerabe :
Oljuštiti mrkvu i kelerabe . Izdubiti kelerabe kašikom - kao korpice . Staviti mrkvu , kelerabe i sredinu kelerabe da se kuvaju 15 minuta u slanoj vodi . Ocediti . U blenderu isitniti kuvanu mrkvu, sredinu kelerabe sa jednim jajetom i paradajzom. Time napuniti kelerabe i zapeći na 200 stepeni 15 minuta.
Servirati po želji.
Morala sam guglati što je pangasius. Cjelokupna kombinacija mi zvuči kao fini ručak.
ОдговориИзбришиMi ga volimo i ja ga spremam.Nisam jos na ovaj nacin pohovala,a dopadaju mi se i prilozi.Sjajno!
ОдговориИзбриши