Пређи на главни садржај

Pangasius sa kelerabom i krompir salatom


Pangasius nije baš omiljen kod profesionalnih kuvara - smatraju da  nema ukusa i uporedjuju ga sa kuhinjskim papirom koji je pohovan . Fileti koji se mogu naći u radnji su bez kostiju , i možda ??? pogodni za decu... moje mišljenje je da je pangasius možda bolja alternativa nego fiš štapići ili pljeskavice koje su pune aditiva i prave se od glava itd. Volim i ja fiš štapiće .. ali jednom mesečno :D.
Keleraba je isto potcenjena .. može se kuvati ili konzumirati sirova ( kuvana podseća po ukusu na karfiol, sirova je malo ljutkasta i podseća na ren ) .
Da ne dužim... evo recepta...

Sastojci :
1 kg fileta pangasiusa
300 gr. prezli ( ja sam samlela stari hleb u secku )
75 gr. badema blanširanog, pečenog , mlevenog, bez soli
sok jednog limuna
3 jaja
brašno
ulje za prženje

Keleraba :
6 keleraba
1 mrkva
1 manji paradajz
1 jaje
2 kašike prezli

Krompir salata :
1 kg isečenog , kuvanog  krompira
200 gr. kisele pavlake
2 kašike ulja
4 kašike sirćeta
4 kisela krastavca ( seckana )
so, biber po ukusu
1 seckani luk
peršun seckani

Priprema :
Pomešati prezle i bademe  . Iseći pangasius po želji . Posoliti . Zagrejati ulje u tiganju . Komade pangasiusa prvo stavljati u brašno, potom u jaja - zatim u mešavinu prezli i badema Pržiti u ulju sa obe strane po 3- 5 minuta dok ne dobije zlatno žutu boju. Stavljati pržene komade u pleh.  Peći u zagrejanoj pećnici 15 do 20 minuta na 200 stepeni i još vruće preliti limunovim sokom.

Za krompir salatu :
pomešati kiselu pavlaku , sirće , ulje , so , biber , kisele krastavce , luk i peršun... time preliti kuvani krompir. Posuti peršunom i promešati.

Kelerabe :
Oljuštiti mrkvu i kelerabe  . Izdubiti kelerabe kašikom - kao korpice   . Staviti mrkvu , kelerabe i sredinu kelerabe da se kuvaju 15 minuta u slanoj vodi . Ocediti . U blenderu isitniti kuvanu mrkvu, sredinu kelerabe sa jednim jajetom i paradajzom. Time napuniti  kelerabe i zapeći na 200 stepeni 15 minuta.
Servirati po želji.

Коментари

  1. Morala sam guglati što je pangasius. Cjelokupna kombinacija mi zvuči kao fini ručak.

    ОдговориИзбриши
  2. Mi ga volimo i ja ga spremam.Nisam jos na ovaj nacin pohovala,a dopadaju mi se i prilozi.Sjajno!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.