Пређи на главни садржај

Švarcvaldski vrhovi


sezona je višanja ... brza i laka poslastica .
Mafini su pravljeni po istotežinskom principu. Izmerite težinu dva jajeta i toliko brašna, margarina i šećera.
Sastojci za mafine :
2 jaja veličine L ( 160 gr. )
160 gr. šećera
160 gr. brašna
160 gr. margarina ili putera
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
2 kašike kakaoa
12 kašika višnjevače

Za ukrašavanje :
200 ml slatke pavlake
šaka očišćenih višanja

Za beze :
4 belanca
4 kašike šećera
sok pola limuna

Priprema :
Umutiti penasto margarin sa šećerom, dodati jaja i dalje mutiti . Na kraju dodati brašno pomešanim sa praškom za pecivo i kakao ... mešati dok ne postane homogena masa. Podmazati kalupe za mafine i u svaki kalup sipati po jednu kašiku smese - smesa se pri pečenju rastopi i naraste , nije potrebno puniti kalup do vrha.
Peći 25  minuta na 200 stepeni.
Vruće mafine preliti višnjevačom.
Za beze umutiti belanca sa malo soli , dodati šećer i mutiti dok se ne rastopi ( otprilike 10 minuta ). Poslastičarskim špricem  naneti umućene belance  na pek papirom obložen pleh i sušiti na 100 stepeni 30 minuta.

Ohladjene mafine ukrasiti umućenom slatkom pavlakom , višnjama i bezeom . Ostaviti dva sata u frižderu.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu