Пређи на главни садржај

Filije


reč filije mislim da je turskog porekla i znači komad ... možda se i varam . Specijalitet južne Srbije - Kosova , Makedonije .. pročitala sam i Albanije . Pravljeno po ovom receptu ... malo sam izmenila. Činilo mi se da je sa mlekom tečno , pa sam koristila jogurt i kiselu pavlaku ; za fil sam koristila kiselo mleko i malo više sira. Težina pripreme : srednje  zahtevna - treba strpljenja . Po načinu pripreme me podseća na drvo kolač .Ali kako bi germani rekli : bez rada nema ni nagrade. Koristila sam šolju od 200 ml . Pleh prečnika 32 cm .

Sastojci za kore :

4 šolje brašna
4 jaja
2 šolje kisele pavlake
3 šolje jogurta
2 kašičice soli
1 kašičica praška ze pecivo
3 kašike ulja

Fil :
2 kisela mleka
300 gr. sira mrvljenog
4 jaja

Priprema :

Brašno pomešati sa praškom za pecivo , dodati jogurt , kiselu pavlaku  , ulje i so - izmešati da nema grudvica.
Na kraju dodati jaja i sve dobro sjediniti . Ostaviti sat vremena u frižderu .
Zagrejati rernu na 225 stepeni .U originalnom receptu je bila gril funkcija , ja sam pekla obično gornji i donji grejač .
U podmazan pleh sipati tanko testo i zapeći ga na gornjoj šini 15 minuta . Namazati tanko fil , preliti opet tanko testo i ponovo zapeći 15 minuta . Ponavljati dok se ne utroši smesa za kore i fil . Kad se poslednja kora zapeče 15 minuta ... staviti pleh na srednju šinu, smanjiti temperaturu na  200 stepeni i peći još 10 do 15 minuta.Malo ohladiti i iseći na kocke. Služiti sa jogurtom. 



Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.