Пређи на главни садржај

Žalfija i njena lekovita dejstva

Žalfija se koristila u vreme faraona kao sredstvo za balzamovanje. U srednjem veku su pravili  ljubavne napitke .

Žalfija ima antiseptično dejstvo :
Ako prokuvamo 250 ml vode sa 1 ili 2 kašičice žalfije možemo koristiti kao :
- čaj - za osobe sa niskim pritiskom
- ispiranje usta - osip , afte, upala zuba
- za kosu da bude sjajna i da se lakše raščešljava kovrdžava kosa
- ubrzava varenje - obično posle nekog slavlja  kada se prejedemo , dobro je popiti šolju vrućeg čaja
- smiruje upale mokraćnih puteva
- smanjuje menstrualni bol  i vaginalni sekret ( može se koristiti i za spoljnu upotrebu )
- kao dodatak kupkama - za kožne infekcije, anemičnu decu , kod pada imuniteta , nervozu  ( ali tada veća mera do litre )
 - protiv znojenja  ( inhibira znojne žlezde ) ... kome je ovo komplikovano , na tržištu su se pojavile bombone žalfije u našim poznatim parfimerijama . Imaju ukus sredstva za moljce :D ali pomaže. Žvakati dva minuta listove žalfije ( ko ima u bašti ).

E, sad  možda kontraindikatorno ,  sve zavisi od osobe. 
Svaka biljka može biti i otrov i lek u isto vreme :
- pre su trudnice pile čaj kako bi ubrzale porodjaj  4 nedelje pre termina  ili ako je termin prošao ;
- dojilje su pile čaj primer kada više nisu više htele dojiti decu - ili kod pobačaja , zaustavlja lučenje mleka  .

Žalfija prokuvana u mleku je korišćena kod upala grla- smirivala je bol . Ko ima visok pritisak - samo ispira grlo .

Žalfija kao komprese - u staru pelenu ili krpu stavimo listove žalfije, potopimo par minuta u vruću vodu i stavimo na zglobove 20 do 30 minuta . Indikacije : giht , reuma .

Vino od žalfije :
80 gr. žalfije staviti u  jedan litar belog ili crnog  . Zatvoriti flašu i staviti na sunčano mesto 8 dana . Posle toga procediti . Posle jela popiti malu rakijsku čašicu. Smiruje nervozu , povišava malo pritisak i dobro je za imunitet.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu