Пређи на главни садржај

Slavonska testenina


Ajme , koliko nas je ! Tema za septembar - šljive. Domaćica Snježa sa bloga Vrtaljica je zadala temu po mom ukusu - sezonsku. Ja sam uvek podržavala kuvanje u skladu sa godišnjim dobima . Obožavam šljive .. naročito kao zwetchgen datschi , kezekuchen ili čiziku, štrojzlkuchen  ... ali ovaj put nisam htela praviti kolač. Otišla sam na jedno putovanje u vremenu .. vratila se jedno hmmm .. puno godina unazad kad sam imala 6 , 7 godina . Ovo je pravila moja baka Marija .. moj otac je odrastao na ovom slavonskom specijalitetu. Ja , moram priznati nisam baš bila ljubitelj slatke testenine... ali za sve je potreban u stvari pravi trenutak .. da vidimo stvari pravim očima.
Posna varijanta je sa margarinom ... a umesto šljiva se mogu koristiti kajsije ili breskve , mogu i kompoti domaći kao ovaj na primer ... zimi džem- jednu do dve kašike umešamo u prezle . 

Sastojci za 4 osobe :
500 gr. testenine ( spirale )
100 gr. butera ili margarina
100 gr. prezli
50 gr. mlevenih oraha 
3 kašike fruktoze
600 gr. očišćenih, prepolovljenih šljiva

Priprema : 
Skuvati testeninu prema uputstvu Al Dente . Otopiti buter i dodati prezle , 2 kašike fruktoze i orahe. Pržiti dok ne dobije zlatno žutu boju ( kao za knedle ). Pomešati sa skuvanom testeninom. Šlijve kuvati sa 1 kašikom fruktoze i 5 kašika vode , 5 minuta , da malo odmeknu. 
Neki izmešaju sve zajedno . Ja sam ipak pobornik  - prvo testenina sa prezlama , potom poredjati šljive i poprskati po želji sa sokom.




Коментари

  1. baš zanimljiv recept, jako mi se sviđa. Nisam često imala priliku jesti tjesteninu u slatkoj varijanti, ali se sjećam da smo to znali dobiti za gablec u školi. Mislim da bi mi se puno više svidjela sada, u ovoj tvojoj izvedbi :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Jaretina iz pekača

Sastojci :  4-4,5 kg jarećeg mesa ( but , rebra )  1 litra belog vina 50 ml ulja 1 i po kašika začina  1 kašičica sode bikarbone  10 zrna bibera 3 lovorova lista 3 kašike sušenog ruzmarina 8 srednjih paradajza 8 paprika  8 crnih lukova 1 češanj belog luka Priprema : Očistiti jaretinu od suvišne masnoće i žilica i oprati pod mlazom hladne vode. Poredjati u pekač komade mesa naizmenično sa seckanim crnim lukom , seckanim belim lukom, lovorovim listom , paradajzom i seckanom paprikom. Posuti sa začinom, sodom bikarbonom , sušenim ruzmarinom i na kraju preliti belim vinom i uljem. Staviti poklopac . Poklopljeno peći 2  sata na 150 stepeni  i ostaviti u rerni BEZ OTVARANJA do jutra da se "tišti ". Ujutru okrenuti meso i preliti sosom koji se stvorio preko noći , ponovo poklopiti i dopeći još pola sata ,sat na 150 stepeni ( zavisi od mesa ) .  Može se služiti uz kiselu pavlaku i domaću pogaču . U sosu koji ostane, možete sledeći dan dodati o

Uštipci sa Snickers čokoladicama

  Sastojci :  4 jaja 180 ml jogurta  225 gr brašna tip 400  1 prašak za pecivo  14 čokoladica Snikers Priprema : Izmešati brašno sa praškom za pecivo , dodati jogurt , jaja i sjediniti. Umakati svaku čokoladicu u smesu i pržiti u vrelom ulju dok ne porumeni. Ocediti uštipke na kuhinjskom papiru . Posuti prah šećerom.  Možete isprobati i sa drugim čokoladicama.