Пређи на главни садржај

Nana Anine kiflice


tema u novembru kuVarijacija - Nana Anine kiflice sa bloga u džaku brašna... kuvarica Taca.
Napolju je ispod nule .. magla , tmurno vreme ... slobodnog vremena na pretek .
Videh temu.... i zasukla rukave ...
Težina pripreme je srednja . Uglavnom sam se pridržavala recepta... pravila sam duplu meru i ispekla tri pleha mirisnih kiflica. Jedne sam filovala sirom , druge paštetom i treće ajvarom. 
Ne premazujem kiflice nikad belancetom... uvek uljem , iz razloga što mi uvek zagori... a ne volim " gorak " ukus kiflica. 
Podržavam ideju da se starinski recepti spasu od zaborava ... to mi svi nekako i činimo . Obično ljudi gundjaju da se ljudi ne pamte po hrani . Nije u pitanju hrana ,nego neka vrsta vremeplova ili rituala koji su naši stari imali. Samim pravljenjem se oživljavaju neka stara vremena ...prenosi kolektivno znanje- tradicija  s jednog kolena na drugo. Taci je to uspelo i  mislim da je Ana ponosna na nju .
Toliko od mene .. a vi dragi moji ... svesku u ruke i zabeležite recept.

Коментари

  1. Topla preporuka i meni su se jako svidjele.

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo punjenje sa pastetom nikad probala nisam... hm, jos nesto za isprobati a kada ce sve doci na red ko bi ga znao...bitno da ja sakupljam:)))
    Kiflice su za svaku preporuku, verujm da si uzivala:) Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  3. Sanja, slažem se da tradiciju treba očuvati i baš ovakvi recepti iz starinskih škrinja mame na isprobavanje. Baš si bila vredna sa 3 pleha.

    ОдговориИзбриши
  4. kiflice su ti krasne. I ja se slažem da nes mijemo dozvoliti da ovakvi i slični recepti padnu u zaborav!

    ОдговориИзбриши
  5. Sanja, hvala sto si isprobala recept i u ovako kratkom postu uspela da iskazes sustinu ocuvanja tradicije.

    Odrasla sam kod nane i na njenoj hrani, i veruj da mi nema veceg zadovoljstva nego kada nesto spremim pa joj odnesem i vidim kako ona to u slast pojede.

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман12/01/2011 9:07 AM

    kiflice predivno napravljene, ja volim i u zadnje vrijeme sve više istražujem baš takve starinske recepte

    ОдговориИзбриши
  7. kad pravim pravim :D ostao je još jedan tanjirić

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu