Пређи на главни садржај

Slavski kolač

kako ga mi pravimo ...

Sastojci :
1 kg brašna tip 400
1 ravna kašičica šećera
200 ml ulja
1 puna kašičica soli
40 gr. svežeg kvasca
350 ml mlake vode
malo svete vode

Priprema :
Prosejati brašno . Rastopiti kvasac u vodi i sipati u brašno. Dodati šećer , ulje , so i osvećenu vodu  i mesiti dok testo se ne odvoji od ruku . Prekriti krpom i ostaviti da nadodje na toplom mestu  ( otprilike sat vremena ).
Razmesiti testo na brašnjavoj podlozi . Podeliti na jednu veću jufku i dve manje ( od kojih pravimo ukrase ) .
Veću jufku staviti u podmazan pleh prečnika 28 ili 30 cm  i ukrašavati ostatkom testa . Ja obično stavljam krst , ocila , goluba - predstavlja Svetog Duha , groždje i pšenicu - simbolišu hleb i vino potrebne za svetu Evharistiju itd. 
Kad završimo sa ukrašavanjem  , premazati uljem i ostaviti da se testo " digne " 30 minuta i potom peći 80 minuta na 180 stepeni. 
 

Svima koji slave Sv. Nikolu  - srećna slava !



Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Posna prženija (vegan)

  Sastojci :  3 iseckana crna luka  50 ml ulja  300 gr crvene paprike  250 gr dimljenog tofua Pola kašičice kari začina ili kurkume po ukusu  Pola kašičice slatke paprike  Soli i bibera po ukusu  Priprema: Propržiti crni luk na ulju  , dodati seckanu papriku i pržiti 10 minuta uz povremeno mešanje. Posoliti , pobiberiti.  Potom dodati kari i alevu papriku i izmrvljeni tofu. Propržiti još 5 minuta uz stalno mešanje.  Servirati po želji.   Na slici prženija ,vegan tost hleb namazan avokadom i cherry paradajz.