kako ga mi pravimo ...
Sastojci :
1 kg brašna tip 400
1 ravna kašičica šećera
200 ml ulja
1 puna kašičica soli
40 gr. svežeg kvasca
350 ml mlake vode
malo svete vode
Priprema :
Sastojci :
1 kg brašna tip 400
1 ravna kašičica šećera
200 ml ulja
1 puna kašičica soli
40 gr. svežeg kvasca
350 ml mlake vode
malo svete vode
Priprema :
Prosejati brašno . Rastopiti kvasac u vodi i sipati u brašno. Dodati šećer , ulje , so i osvećenu vodu i mesiti dok testo se ne odvoji od ruku . Prekriti krpom i ostaviti da nadodje na toplom mestu ( otprilike sat vremena ).
Razmesiti testo na brašnjavoj podlozi . Podeliti na jednu veću jufku i dve manje ( od kojih pravimo ukrase ) .
Veću jufku staviti u podmazan pleh prečnika 28 ili 30 cm i ukrašavati ostatkom testa . Ja obično stavljam krst , ocila , goluba - predstavlja Svetog Duha , groždje i pšenicu - simbolišu hleb i vino potrebne za svetu Evharistiju itd.
Kad završimo sa ukrašavanjem , premazati uljem i ostaviti da se testo " digne " 30 minuta i potom peći 80 minuta na 180 stepeni.
Svima koji slave Sv. Nikolu - srećna slava !
Коментари
Постави коментар