jedan od klasika naše kuhinje. Moram priznati da smo se odvikli od ovakvih " kalorijskih bombi ". Obično pravim voćne sa slatkom pavlakom . Recept je čamio 20 tak godina u teci ... da bi ponovo bio otkriven. Ipak, neke vrednosti ne zastarevaju. Krem je možda malo " heavy " zbog margarina .. u početku mi se činilo da sam i presladila ( što se veoma retko dešava ) . Odstojala je preko noći u frižderu i ... šta da vam kažem... baš je kako treba ! Moja torta je malo manja.. ko hoće veću .. naravno dupla mera...
Sastojci za prvu crnu koru :
6 jaja
6 ravnih kašika prezli
6 kašika šećera
1 kašičica praška za pecivo
100 gr. prženih , mlevenih lešnika
75 gr. istopljene crne čokolade
Sastojci za drugu koru :
6 belanaca
6 ravnih kašika prezli
1 kašičica praška za pecivo
80 gr. blanširanih , oljuštenih , mlevenih badema
Fil :
13 žumanaca
200 gr. šećera
sok jednog limuna
150 ml mleka
3 vanil- šećera
1 prašak za puding ukus vanile
100 gr. bele čokolade
250 gr. margarina ili putera
Priprema :
I kora : umutiti penasto jaja . Dodati šećer i mutiti dalje oko desetak minuta dok masa ne "pobeli ". Sipati otopljenu čokoladu, dodati lešnike, prezle i prašak za pecivo .. sve sjediniti i peći u plehu obloženim pek papirom prečnika 32 cm oko 30 do 35 minuta na srednjoj šini.
Pečeno ohladiti 5 minuta i osloboditi pek papira . Izručiti na tacnu .
II kora : umutiti penasto belanca sa malo soli ( na vrh noža ) . Dodati šećer i mutiti dalje dok sneg ne postane čvrst. Dodati prezle , bademe i prašak za pecivo .
Sve sjediniti i peći u plehu obloženim pek papirom prečnika 32 cm
oko 30 do 35 minuta na srednjoj šini.
Pečeno ohladiti 5 minuta i
osloboditi pek papira . Izručiti na tacnu .
Filovati kore sledećim filom : na pari skuvati krem od žumanaca , mleka , vanil- šećera , 100 gr. šećera , bele čokolade i praška za puding. Na kraju dodati limunov sok.Skloniti sa pare i ohladiti . Penasto umutiti margarin ili puter ( ko kako voli ) sa 100 gr. šećera . Dodavati u umućen margarin kašiku po kašiku krema i dalje mutiti mikserom dok se ne utroši krem .
Na kraju ukrasiti sa dva šlaga u prahu umućenim u 200 ml kisele vode prema uputstvu i rendanom čokoladom. Ostaviti preko noći u frižderu.
Mislim da povremeno i zaslužujemo ovako neki kolač sa, citiram, heavy kremom :) Mene baš podseća na dobra stara vremena iz detinjstva kada su se torte spremale uglavnom za rođendane i praznike, i naravno morale su da budu heavy :)
ОдговориИзбришиmanje od 200 gr cokolade?!!! Ovo ne lici na tebe :))) Jeste jaka ali i dobra.
ОдговориИзбришиovo je prava bogata torta, baš kako treba! divan recept
ОдговориИзбришиu posljednje vrijeme i ja često vadim one stare recepte, ponekad je dobro napraviti nešto takvo i podjestiti se
ОдговориИзбриши