Пређи на главни садржај

Ambasador torta



jedan od klasika naše kuhinje. Moram priznati da smo se odvikli od ovakvih " kalorijskih bombi ". Obično pravim voćne sa slatkom pavlakom . Recept je čamio 20 tak godina u teci ... da bi ponovo bio otkriven. Ipak, neke vrednosti ne zastarevaju. Krem je možda malo " heavy " zbog margarina .. u početku mi se činilo da sam i presladila ( što se veoma retko dešava ) . Odstojala je preko noći u frižderu i ... šta da vam kažem... baš je kako treba ! Moja torta je malo manja.. ko hoće veću .. naravno dupla mera...

Sastojci za prvu crnu  koru :
6 jaja
6 ravnih kašika prezli
6 kašika šećera
1 kašičica praška za pecivo
100 gr. prženih , mlevenih lešnika
75 gr. istopljene crne čokolade

Sastojci za drugu koru :
6 belanaca
6 ravnih kašika prezli
1 kašičica praška za pecivo
80 gr. blanširanih , oljuštenih , mlevenih badema

Fil :
13 žumanaca
200 gr. šećera
sok jednog limuna
150 ml mleka
3 vanil- šećera
1 prašak za puding ukus vanile
100 gr. bele čokolade
250 gr. margarina ili putera

Priprema :
I kora : umutiti penasto jaja  . Dodati šećer i mutiti dalje oko desetak minuta dok masa ne "pobeli ". Sipati otopljenu čokoladu, dodati lešnike, prezle i prašak za pecivo .. sve sjediniti i peći u plehu obloženim pek papirom  prečnika 32 cm oko 30 do 35 minuta na srednjoj šini.
Pečeno ohladiti 5 minuta i osloboditi pek papira . Izručiti na tacnu .





II kora : umutiti penasto belanca sa malo soli ( na vrh noža ) . Dodati šećer i mutiti dalje dok sneg ne postane čvrst. Dodati prezle , bademe i prašak za pecivo .
Sve sjediniti i peći u plehu obloženim pek papirom  prečnika 32 cm oko 30 do 35 minuta na srednjoj šini.
Pečeno ohladiti 5 minuta i osloboditi pek papira . Izručiti na tacnu .


Filovati kore sledećim filom : na pari skuvati krem od  žumanaca , mleka , vanil- šećera , 100 gr. šećera , bele čokolade  i praška za puding. Na kraju dodati limunov sok.Skloniti sa pare i ohladiti . Penasto umutiti margarin ili puter ( ko kako voli ) sa 100 gr. šećera . Dodavati u umućen margarin kašiku po kašiku krema i dalje mutiti mikserom dok se ne utroši krem .



Na kraju ukrasiti sa dva šlaga u prahu umućenim u 200 ml kisele vode prema uputstvu i rendanom čokoladom. Ostaviti preko noći u frižderu.



Коментари

  1. Mislim da povremeno i zaslužujemo ovako neki kolač sa, citiram, heavy kremom :) Mene baš podseća na dobra stara vremena iz detinjstva kada su se torte spremale uglavnom za rođendane i praznike, i naravno morale su da budu heavy :)

    ОдговориИзбриши
  2. manje od 200 gr cokolade?!!! Ovo ne lici na tebe :))) Jeste jaka ali i dobra.

    ОдговориИзбриши
  3. ovo je prava bogata torta, baš kako treba! divan recept

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман1/28/2012 8:56 PM

    u posljednje vrijeme i ja često vadim one stare recepte, ponekad je dobro napraviti nešto takvo i podjestiti se

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...