Пређи на главни садржај

Brži od bržeg , najbržeg voćnog kolača


dani prodjoše, ali žuta minuta nikad . Nema bržeg kolača . Kad se ohladi, prava osvežavajuća poslastica .
Speedy Gonzales medju kolačima :D
Potrebno  za koru :
3 jaja
12 kašika jogurta
12 kašika šećera
12 kašika ulja
12 kašika brašna 
1 prašak za pecivo
sok i kora jednog limuna
Fil :
600 ml mleka
5 kašika šećera
2 kesice pudinga po želji ( ja sam koristila vanil i lešnik )
voće po želji  - zavisno od sezone ... ja sam koristila domaće jagode 150 gr. , 2 isečene banane i 1 narandžu)
Za ukrašavanje :
500 ml slatke pavlake


Priprema :
1.

Brašno pomešati sa praškom za pecivo . Dodati jogurt , ulje , šećer i limun  ... promešati i na kraju jaja . Mutiti dok se ne sjedini .
Sipati u pleh prečnika 32 cm i peći 25 do 30 minuta na 180 stepeni na srednjoj šini .
Malo ohladiti i izručiti iz pleha.



2.
Fil : prokuvati mleko i šećer . Dodati razmućeni prašak za puding ( sa 8 kašika vode ili mleka ) i kuvati dok se ne zgusne .. otrpilike 1 minut. Skloniti sa vatre i ohladiti malo . Potom namazati koru .






3.
Poredjati voće na fil   i ostavit da se dobro ohladi na hladnom mestu
( preko zime ) ; leti u frižderu .





4.
Umutiti slatku pavlaku , premazati kolač  i preliti prelivom po želji ... ja sam koristila karamel .









Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu