Пређи на главни садржај

Koh od višanja


ajme , koliko nas je! .. januar 2012... tema - višnje. Domaćica Tamara sa bloga  bite-my-cake.
Ovo je porodični recept ... u sezoni višanja glavni desert kod nas . Lagan i jednostavan . 
Ali ... mora se praviti u sezoni. Tad su višnje pune soka i po mogućnosti domaće . Ko nema , kupiti od prodavca u kog imate poverenja . 
Silom prilika sam sad uzela u hipermarketu ... i nisu nekog kvaliteta . Em su gorke , osušene .. a i  uvek kad uzmem kupljenu kutiju setim se uvek dedinog sela i voćnjaka tadašnje poznate firme koja je prskala  svaki dan - 15 dana zrele višnje kako bi opstale i stigle do potrošača. Kod nas ne postoji još kontrola prskanja , tako da bi preporučila svakom da u sezoni napravi kompote ili stavi u zamrzivač.
Bilo kako bilo... tema je tema ... pa da predjemo na recept...

Sastojci :
600 gr. višanja ( bez koštica )
4 kašika šećera
4 kašika griza
pola šolje vode
pola šolje ruma
2 kesice vanil šećera
3 jaja

Priprema :
Višnje kuvati sa šećerom , vodom , rumom i vanil šećerom oko desetak minuta dok ne puste sok. Dodati griz  i kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne . Skloniti sa vatre i polako dodavati umućena jaja uz stalno mešanje ( ovde morate biti brzi, inače se stvara kajgana ) . Vratiti na šporet i kuvati na tihoj vatri jo dva do tri minuta dok se ne zgusne - uz stalno mešanje . Ostaviti u frižderu dva sata .
Ukrasiti slatkom pavlakom i karamelom .. ili po želji mlevenim orasima ili čokoladom.


Коментари

  1. Jako lijepo, dekorativno i zanimljivo. Meni su npr smrznute višnje skroz ok i često ih koristim.
    Hvala ti na sudjelovanju!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu