Koh od višanja


ajme , koliko nas je! .. januar 2012... tema - višnje. Domaćica Tamara sa bloga  bite-my-cake.
Ovo je porodični recept ... u sezoni višanja glavni desert kod nas . Lagan i jednostavan . 
Ali ... mora se praviti u sezoni. Tad su višnje pune soka i po mogućnosti domaće . Ko nema , kupiti od prodavca u kog imate poverenja . 
Silom prilika sam sad uzela u hipermarketu ... i nisu nekog kvaliteta . Em su gorke , osušene .. a i  uvek kad uzmem kupljenu kutiju setim se uvek dedinog sela i voćnjaka tadašnje poznate firme koja je prskala  svaki dan - 15 dana zrele višnje kako bi opstale i stigle do potrošača. Kod nas ne postoji još kontrola prskanja , tako da bi preporučila svakom da u sezoni napravi kompote ili stavi u zamrzivač.
Bilo kako bilo... tema je tema ... pa da predjemo na recept...

Sastojci :
600 gr. višanja ( bez koštica )
4 kašika šećera
4 kašika griza
pola šolje vode
pola šolje ruma
2 kesice vanil šećera
3 jaja

Priprema :
Višnje kuvati sa šećerom , vodom , rumom i vanil šećerom oko desetak minuta dok ne puste sok. Dodati griz  i kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne . Skloniti sa vatre i polako dodavati umućena jaja uz stalno mešanje ( ovde morate biti brzi, inače se stvara kajgana ) . Vratiti na šporet i kuvati na tihoj vatri jo dva do tri minuta dok se ne zgusne - uz stalno mešanje . Ostaviti u frižderu dva sata .
Ukrasiti slatkom pavlakom i karamelom .. ili po želji mlevenim orasima ili čokoladom.


Коментари

  1. Jako lijepo, dekorativno i zanimljivo. Meni su npr smrznute višnje skroz ok i često ih koristim.
    Hvala ti na sudjelovanju!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар