Пређи на главни садржај

Čorba od celera sa jabukama


po receptu Alfonsa Schubecka .
Alfons Schubeck je poznati nemački kuvar . Nazivaju ga i Kräuterhexe ( vidar, biljar )  zato što kuva dosta sa biljkama . U petak sam videla njegovu emisiju i ovaj recept mi nije izlazio iz glave. Kandidati  ni( su ) baš ispunili zadatak ... a ja radoznala , rešila da se oprobam . I mogu vam reći .. nisam odavno jela ovako dobru čorbu. Ko voli da experimentiše ....izmenila sam malo recept , jer je moja bila previše gusta .. tako da  pravilo 1/3 povrća i slatke pavlake i polovina supe nije važila u mom slučaju. 
Dašak svetske kuhinje u domu kada se sami osećate kao vrhunski kuvar.

Sastojci :
640 gr. celera iseckanog u kockice
2, 5 litre vode
1 i po kašika začina
1 kašičica soli
bibera po ukusu
1 kašičica djumbira
6 oljuštenih jabuka i isečenih na ploške
100 gr. putera
2 kašike šećera
na vrh noža cimeta
100 gr. mlevenih badema ili oraha
250 ml neutralne slatke pavlake

Priprema :
Staviti celer da se kuva u vodi , sa začinom 30 minuta na tihoj vatri .
Za to vreme karamelizirati šećer u tiganju  i dodati 50 gr. putera i jabuke . Dinstati 5 minuta uz povremeno mešanje. Posuti cimetom.
Kad je celer skuvan , miksirstapom usitniti  ( stavite neku kuhinjsku krpu preko šerpe da ne prska okolo ) i dodati djumbir  .Posoliti , pobiberiti i dodati 50 gr. hladnog putera i slatku pavlaku. Miksirstapom miksati dok se ne stvori pena .
Serviranje : staviti dinstane jabuke na sredinu dubljeg tanjira , okolo sipati supu i posuti sa kašikom mlevenih badema ( u originalu oraha ).

 Možda će vam se kombinacija činiti čudnom , ali " papreni " ukus celera , bibera ublažava slatka pavlaka i putar ... sa prodinstanim jabukama .... saaaaan.


Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu