Пређи на главни садржај

Šlafrok kolač... s jabukama

















ovo je brza varijanta ... ko voli jabuke u šlafroku , voleće i ovaj kolač. Testo je slično testu za palačinke, ali ni u kom slučaju nije gletav. Prilikom pečenja jabuke se istope , a testo bude lako , vazdušasto . Brzo se pravi i skraćuje vreme koje provedete za šporetom pohujući i cedeći ulje i mogu reći da je light varijanta . Ima kalorija , ali ne toliko kao istoimeni šlafrok :D .

Sastojci :
600 gr. na ploške isečenih jabuka
3 jaja
200 do 300 gr. šećera  ( prilikom pečenja karamelizira )
200 ml jogurta
100 ml ulja
300 gr. brašna
1 prašak za pecivo
sok i kora jednog limuna .

Priprema :
 1.
Pomešati jabuke sa šećerom i limunovim sokom i rendanom korom.







2. 
Dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i promešati . Potom jogurt , ulje i na kraju jaja . Izmešati dok se ne sjedini.







3.
Sipati testo u pek papirom obložen pleh dijametra 32 cm .

Peći na 180 stepeni 50 do 55 minuta na srednjoj šini .





4. 
Pečeno  ostaviti da se ohladi deset minuta . Potom skinuti pek papir .








5.
Posuti prah šećerom i servirati po želji .

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu