Пређи на главни садржај

Subotnje poslepodne kod Jelene - Američka pita od limuna

Američka pita od limuna


















FBI kod Jelene :D  . Jelena je perfekcionista . Svidja mi se kombinacija očuvanja starih recepata od zaborava i hrabrosti da isproba nešto novo, što i treba da odlikuje svakog blogera. Recepti su praćeni slikama po koracima pripreme , tako da i potpuni amater u kuvanju može bez problema da pripremi specijalitete iz Jelenine kuhinje. Jelena je ljubitelj začina i zeleniša kao i ja ...

  Bliži se proleće , pa sam se i ja odlučila za tople boje. Kao ljubitelj limuna i bezea  , ova pita mi je odmah zapala za oko. Obično pripremam dva recepta , ali nekad vreme samo " pobegne " ... tako da sam se odlučila za varijantu " jedan , ali vredan :D ".
Zamenila sam vodu sa neutralnim sojinim neutralnim  mlekom , ostalo po receptu. - stavila sam 6 jaja. U početku sam mislila da će biti možda malo sladja . Medjutim limunova kora i sok su joj dale svežinu. Oduševljena sam lakoćom pripreme . Tanak sloj kore , potom fil i beze koji se topi u ustima...savršeno poslepodne za svakog hedonistu.

Коментари

  1. Hvala Sanja, divno ti je ispala. Da znaš da sam mislila da će veći broj blogerica pitu ovu napraviti jer se zaista lako sprema a jako je ekonomična. Odo da te prilepim na FB.

    ОдговориИзбриши
  2. i limun i beze obozavam. ovo je zaista krasno

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu