Пређи на главни садржај

Alisin sevdiđah





ili slatki titkus  ....po receptu sa Coolike ; autor Aisha od Bosne .
Brza, ukusna poslastica .  Prilagodila sam malo sebi recept i malo izmenila prvobitni recept . Kajmak je kod nas slan , da bi se duže održao .. i ne bi mogao ići u ovu pitu. Bila bi slatko - slana ,a to nije suština .Izostavila sam i šećer... marmelada je sama po sebi dovoljno slatka - još ako je kupovna , u pitanju je više šećerna pasta nego marmelada.

Sastojci :
7 listova kora za baklavu
1 šolja ulja
2 šolje kisele pavlake
1 šolja brašna
1 prašak za pecivo
4 jaja
1 šolja marmelade po želji ( ja sam koristila od kajsije )
vanil šećer

Priprema :
 Propžiti brašno u tiganju BEZ ULJA dok ne dobije oker boju ( brzo gori , mora se stalno mešati  ).Ohladiti malo.  Dodati otopljenu marmeladu , kiselu pavlaku , ulje, prašak za pecivo , vanil šećer i na kraju umućena jaja  i sve izmešati. 
Poredjati 4 kore u podmazanom plehu ( 30 cm ) kao krst , i dve kore stavti u sredinu ... sipati fil ... i vratiti krajeve kora obrnutim redom . Poslednju koru staviti preko pite , poprskati sa 5- 6 kašika kisele vode i 2- 3 kašike šećera . Peći na 200 stepeni 30 do 35 minuta. Posuti prah šećerom .
Seći po želji .















Odlična slatka pita. Šta mi se najviše dopalo ?
Miris prženog brašna , potom fil koji je " bujao " od praška za pecivo . Nekako me je podsećao na miris kafe . Ako pravite , pravite sa decom... u svakom slučaju je kulinarski doživljaj.

Коментари

  1. Mnogo dobro, imam nesto slicno, sa kiselom pavlakom, ali slatka varijanta, sve u svemu i ja volim ovakve poslastice!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu