Пређи на главни садржај

Funghetti sa šampinjonima

iliti testenina ...
Surfujući po netu nabasala sam na članak  " Pasta - basta "  kod Zore Kochtopf kako italijanke više neće da kuvaju i da provode sve manje vremena za šporetom i da se italijani sve više hrane  konzerviranom  hranom.Šteta ! Za mene je italijanska kuhinja uvek bila pojam zdrave i dobre hrane ....naročito   od " la mamme "!
Predrasude da testenina goji zbog ugljenih hidrata nisu tačne... goji prilog , a i količina  Ako se ne kombinuju sa proteinima - mesom i nemaju toliko kalorija .

Sastojci :
800 gr. funghetti posne testenine od Panone 
700 gr. seckanih šampinjona 
1 kašičica karija
200 gr. seckanog crnog luka
200 gr. praziluka
pola glavice seckanog  belog luka
kašičica soli
biber
2 kašike soja sosa
 peršun
Priprema :
Skuvati testeninu prema uputstvu u dubljoj šerpi sa jednom kašikom soli i ulja. Procediti .Dodati 25. gr. margarina i promešati da se ne bi slepile.
Propržiti crni , beli luk i praziluk  na ulju , dodati kari  i šampinjone; posoliti , pobiberiti  . Dinstati uz mešanje oko 15 do 20 minuta . Na kraju dodati soja sos i peršun i pomešati sa testeninom. Servirati po želji... meni su omiljene masline .


 
 


Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu