Пређи на главни садржај

Pogačice sa sirom


koristila sam malo izmenjeno  ludo testo ...upakovano u kesi za zamrzivač može se koristiti do 6 nedelja ( držati u frižderu ).

1 kg brašna
2 šolje jogurta
6 kašika mleka
40 gr. kvasca
3 jaja
1 kašičica šećera
1 ravna kašika soli
2 kašike ulja
Fil za I i II pogačice : 200 gr. izmrvljene fete i 1 žumance
za treće : 50 do 70 gr. gaude
Priprema : Rastopiti kvasac u mlakom mleku i pomešati sa brašnom  i preostalim sastojcima. Mesiti dok se  testo ne počne odvajati od ruke.Ostaviti na toplom mestu , prekriveno mokrom krpom sat vremena. Razmesiti testo i podeliti na tri dela .
Razvući svaku jufku na 1 cm debljine, iseći na kvadrate  i puniti fetom.
Prve pogačice staviti da se dignu pola 20 minuta u silikonskom kalupu za ruže i potom ih peći na 180 stepeni 50 minuta.
 
Druge pogačice staviti u kalup za mafine , 20 minuta ostaviti da nadojdu i peći 40 do 45 minuta na 180 stepeni.
Treće testo razvući na 1 cm debljine i vaditi krugove dvema čašama različite veličine. Pica nožem naseći krajeve . Prvo stavljati veći krug , potom pola kašičice rendane gaude , drugi manji krug i sredinu udubiti kažiprstom da se krugovi slepe. Peći u podmazanom plehu 180 stepeni 30 do 35  minuta i potom posuti rendanom gaudom i zapeći još 5 minuta na istoj vatri .

Pečene pogačice premazati buterom .




Ovog puta je bila tema za " Domaćicu meseca " - pogačice sa sirom. Sad smo bile brojnije .... i lepši prizor .














Ovim ili drugim receptom sam osvojila I nagradu . Ljilja iz BGa treću.. što mi je osobito drago .
Zahvaljujem se izdavačkoj kući " Prometej " na fenomenalnoj knjizi " Zdravi 100 godina " o hrani i zdravlju od Radovana Ždrala  ; " Panoni " na paketu raznovrsne posne testenine i redakciji na 7 dana Kopaonika .
 Pozivam i dalje da dodjete. " Gde čeljad nisu besna i kuća nije tesna ! " Sledeći put je 1. aprila na Dan šale  i tema je naverovatnije "Princes krofna ".. ali nemojte me držati za reč.
Ovo je deo pogačica koje su domaćice spremile :D. Više o tome u novinama .. i Mladen je ipak bolji fotograf.



Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...