koristila sam malo izmenjeno ludo testo ...upakovano u kesi za
zamrzivač može se koristiti do 6 nedelja ( držati u frižderu ).
1 kg brašna
2 šolje jogurta
6 kašika mleka
40 gr. kvasca
3 jaja
1 kašičica šećera
1 ravna kašika soli
2 kašike ulja
Fil za I i II pogačice : 200 gr. izmrvljene fete i 1 žumance
za treće : 50 do 70 gr. gaude
Priprema : Rastopiti kvasac u mlakom mleku i pomešati sa brašnom i
preostalim sastojcima. Mesiti dok se testo ne počne odvajati od
ruke.Ostaviti na toplom mestu , prekriveno mokrom krpom sat vremena.
Razmesiti testo i podeliti na tri dela .
Razvući svaku jufku na 1 cm debljine, iseći na kvadrate i puniti fetom.
Prve pogačice staviti da se dignu pola 20 minuta u silikonskom kalupu za ruže i potom ih peći na 180 stepeni 50 minuta.
Razvući svaku jufku na 1 cm debljine, iseći na kvadrate i puniti fetom.
Prve pogačice staviti da se dignu pola 20 minuta u silikonskom kalupu za ruže i potom ih peći na 180 stepeni 50 minuta.
Druge pogačice staviti u kalup za
mafine , 20 minuta ostaviti da nadojdu i peći 40 do 45 minuta na 180
stepeni.
Treće testo razvući na 1 cm debljine i vaditi krugove dvema čašama
različite veličine. Pica nožem naseći krajeve . Prvo stavljati veći krug
, potom pola kašičice rendane gaude , drugi manji krug i sredinu
udubiti kažiprstom da se krugovi slepe. Peći u podmazanom plehu 180
stepeni 30 do 35 minuta i potom posuti rendanom gaudom i zapeći još 5
minuta na istoj vatri .
Pečene pogačice premazati buterom .
Ovog puta je bila tema za " Domaćicu meseca " - pogačice sa sirom. Sad smo bile brojnije .... i lepši prizor .
Ovim ili drugim receptom sam osvojila I nagradu . Ljilja iz BGa treću.. što mi je osobito drago .
Zahvaljujem se izdavačkoj kući " Prometej " na fenomenalnoj knjizi " Zdravi 100 godina " o hrani i zdravlju od Radovana Ždrala ; " Panoni " na paketu raznovrsne posne testenine i redakciji na 7 dana Kopaonika .
Pozivam i dalje da dodjete. " Gde čeljad nisu besna i kuća nije tesna ! " Sledeći put je 1. aprila na Dan šale i tema je naverovatnije "Princes krofna ".. ali nemojte me držati za reč.
Ovo je deo pogačica koje su domaćice spremile :D. Više o tome u novinama .. i Mladen je ipak bolji fotograf.
Čestitam na nagradi! Za ludo tijesto sam čula, ali ga nisam isprobala. Pogačice su ti prekrasne
ОдговориИзбришиSvaka cast Sanja!!!!CESTITAM TI OD SRCA!!!!! <3
ОдговориИзбриши