Пређи на главни садржај

Pogačice sa sirom


koristila sam malo izmenjeno  ludo testo ...upakovano u kesi za zamrzivač može se koristiti do 6 nedelja ( držati u frižderu ).

1 kg brašna
2 šolje jogurta
6 kašika mleka
40 gr. kvasca
3 jaja
1 kašičica šećera
1 ravna kašika soli
2 kašike ulja
Fil za I i II pogačice : 200 gr. izmrvljene fete i 1 žumance
za treće : 50 do 70 gr. gaude
Priprema : Rastopiti kvasac u mlakom mleku i pomešati sa brašnom  i preostalim sastojcima. Mesiti dok se  testo ne počne odvajati od ruke.Ostaviti na toplom mestu , prekriveno mokrom krpom sat vremena. Razmesiti testo i podeliti na tri dela .
Razvući svaku jufku na 1 cm debljine, iseći na kvadrate  i puniti fetom.
Prve pogačice staviti da se dignu pola 20 minuta u silikonskom kalupu za ruže i potom ih peći na 180 stepeni 50 minuta.
 
Druge pogačice staviti u kalup za mafine , 20 minuta ostaviti da nadojdu i peći 40 do 45 minuta na 180 stepeni.
Treće testo razvući na 1 cm debljine i vaditi krugove dvema čašama različite veličine. Pica nožem naseći krajeve . Prvo stavljati veći krug , potom pola kašičice rendane gaude , drugi manji krug i sredinu udubiti kažiprstom da se krugovi slepe. Peći u podmazanom plehu 180 stepeni 30 do 35  minuta i potom posuti rendanom gaudom i zapeći još 5 minuta na istoj vatri .

Pečene pogačice premazati buterom .




Ovog puta je bila tema za " Domaćicu meseca " - pogačice sa sirom. Sad smo bile brojnije .... i lepši prizor .














Ovim ili drugim receptom sam osvojila I nagradu . Ljilja iz BGa treću.. što mi je osobito drago .
Zahvaljujem se izdavačkoj kući " Prometej " na fenomenalnoj knjizi " Zdravi 100 godina " o hrani i zdravlju od Radovana Ždrala  ; " Panoni " na paketu raznovrsne posne testenine i redakciji na 7 dana Kopaonika .
 Pozivam i dalje da dodjete. " Gde čeljad nisu besna i kuća nije tesna ! " Sledeći put je 1. aprila na Dan šale  i tema je naverovatnije "Princes krofna ".. ali nemojte me držati za reč.
Ovo je deo pogačica koje su domaćice spremile :D. Više o tome u novinama .. i Mladen je ipak bolji fotograf.



Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu