Пређи на главни садржај

Posne krofne

svako očigledno ima svoj recept ... na moju i tudju sreću :D. Toliko dobre , da zaboravite da su posne . Količina je dovoljna za 35 krofni . Koristila sam čašu kao kalup , možda i zaslužuju sufiks - ice . Moje su srednje veličine... taman toliko ako se nekom ne svidi da malo ostavi ( mada teško )  ili kome se svidi da uzme još :D.

Sastojci :
800 gr. brašna
40 gr. svežeg kvasca
4 kašike šećera
3 kašike ulja 
300 ml mlake vode
2 veće rendane jabuke  ( zlatni delišes ili po želji )
na vrh noža soli
Za prženje je potrebno 600 do 700 ml ulja .

Priprema : Prosejati brašno . Rastopiti kvasac u vodi i pomešati sa brašnom i preostalim sastojicma . Mesiti testo dok ne počne da se odvaja od ruku .Ostaviti na toplom mestu  sat i po vremena da udvostruči svoj volumen.




 Razmesiti testo na brašnjavoj podlozi i razviti oklagijom na 2 cm debljine. Vaditi čašom krofne i ostaviti da se dignu 10 minuta. 







Pržiti u vrelom , dubljem ulju po 2- 3 minuta sa svake strane . 






Pržene ocediti na kuhinjskom papiru.






 Posuti prah šećerom .

Коментари

  1. Predobre, i ja imam ovaj recept sa jabukama, mada sto kazes ima raznih recepata, ako stignem i ja pravim.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...