Пређи на главни садржај

Posne krofne

svako očigledno ima svoj recept ... na moju i tudju sreću :D. Toliko dobre , da zaboravite da su posne . Količina je dovoljna za 35 krofni . Koristila sam čašu kao kalup , možda i zaslužuju sufiks - ice . Moje su srednje veličine... taman toliko ako se nekom ne svidi da malo ostavi ( mada teško )  ili kome se svidi da uzme još :D.

Sastojci :
800 gr. brašna
40 gr. svežeg kvasca
4 kašike šećera
3 kašike ulja 
300 ml mlake vode
2 veće rendane jabuke  ( zlatni delišes ili po želji )
na vrh noža soli
Za prženje je potrebno 600 do 700 ml ulja .

Priprema : Prosejati brašno . Rastopiti kvasac u vodi i pomešati sa brašnom i preostalim sastojicma . Mesiti testo dok ne počne da se odvaja od ruku .Ostaviti na toplom mestu  sat i po vremena da udvostruči svoj volumen.




 Razmesiti testo na brašnjavoj podlozi i razviti oklagijom na 2 cm debljine. Vaditi čašom krofne i ostaviti da se dignu 10 minuta. 







Pržiti u vrelom , dubljem ulju po 2- 3 minuta sa svake strane . 






Pržene ocediti na kuhinjskom papiru.






 Posuti prah šećerom .

Коментари

  1. Predobre, i ja imam ovaj recept sa jabukama, mada sto kazes ima raznih recepata, ako stignem i ja pravim.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posna prženija (vegan)

  Sastojci :  3 iseckana crna luka  50 ml ulja  300 gr crvene paprike  250 gr dimljenog tofua Pola kašičice kari začina ili kurkume po ukusu  Pola kašičice slatke paprike  Soli i bibera po ukusu  Priprema: Propržiti crni luk na ulju  , dodati seckanu papriku i pržiti 10 minuta uz povremeno mešanje. Posoliti , pobiberiti.  Potom dodati kari i alevu papriku i izmrvljeni tofu. Propržiti još 5 minuta uz stalno mešanje.  Servirati po želji.   Na slici prženija ,vegan tost hleb namazan avokadom i cherry paradajz.

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.