Пређи на главни садржај

Posna salata sa tunjevinom

brza , posna salata .... prirodne boje su  najlepše boje i sve što nam treba nadohvat ruke samo treba očuvati i pametno koristiti .
Sastojci :
3 glavice zelene salate
1 crni luk
12 kašika jabukovog sirćeta
6 kašika ulja
1 kašičica šećera
1 ravna kašika soli
2 kašike senfa
+
900 gr. kukuruza šećerca
800 gr. crvenog pasulja
2 kašike mirodjije
bibera po želji
ravna kašika soli
1 konzerva tunjevine
sok i rendana kora jednog limuna

Priprema :
Očistiti salatu od spoljnih i požutelih listova  i oprati i ocediti od suvišne vode. Spremiti vinegrete : pomešati 12 kašika jabukovog sirćeta  sa 6 kašika ulja , dve kašike senfa , šećerom  , iseckanim crnim lukom i posoliti . Time preliti listove salate.
 Kukuruz šećerac dinstati  15 - tak minuta i začiniti sa mirodjijom , posoliti i pobiberiti . Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi . Ocediti crveni pasulj iz konzerve i oprati . Koristila sam iz konzerve jer po mom kriterijumu zadovoljava sve standarde , kao i paradajz pelat u konzervi .. ali ko ne voli može skuvati svež. O ukusima se ne vredi raspravljati.
Dakle , pomešati kukuruz šećerac , crveni pasulj , tunjevinu , sok i rendanu koru jednog limuna . I na kraju dodati zelenu salatu i sve lepo izmešati . Servirati po ukusu... na gornjim slikama  sa integralnim hlebom.




Коментари

  1. Odlična ti je ova salata, hranjiva, pravi obrok.
    Mi volimo taj crveni pasulj iz konzerve, za salate je dušu dao. Nemam ništa protiv ni kukuruza, mada s njim zna da bude lutrrija.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu