Marinirana jaretina sa barenim povrćem

lepo je vreme.Samim tim menjamo i ishranu , komzumiramo više povrća . Ne znam kako vama,  ali meni se ona grozna hladnoća smučila .  Ovo je jedan od recepata koji ne zahteva previše vremena u kuhinji. Uz dobru organizaciju možete imati za sat vremena ručak za 4 osobe sa malo truda. Možda će vas iznenaditi način pripremanja . Poslušala sam savet Lichtera da se meso peče prvo na 85 stepeni... pa onda proprži , iz jednostavnog razloga . Ovako mogu biti sigurna da će meso biti rozikasto i meko , a kod obrnutog postupka meni se uvek prepeče. Još par trikova stranih kuvara : meso je živo ako je mekoće vrha jezika , ako je mekoće hrskavice nosa medium  , a prepečeno  je ako je tvrdoće čela :D Mislim da sam uspela da ipak bude medium . 

Sastojci :
1 kg čistog jarećeg mesa ( najbolje but )
75 gr. svežeg , rendanog djumbira
1 kašika meda
1 kašika ruzmarina
pola šolje maslinovog ulja
sok i rendana kora jednog limuna

Priprema :
Iseći meso po želji  i izmešati sa preostalim sastojcima . Ostaviti dva sata da marinira u frižderu .
 Poredjati parčiće mesa u pleh i peći 45 minuta na 85 stepeni . Potom izvaditi meso i ocediti od masnoće.  Pržiti u tiganju na malo ulja po 3- 5 minuta sa svih strana na malo jačoj vatri . 
Prženo posoliti i pobiberiti i  ostaviti 10 minuta da miruje  . Potom seći na režnjeve ili tranše , suprotno od smera mesnih žila . Ovako meso ostaje meko i nije potrebna čačkalica posle jela. Obično na većim slavljima greše , pa seku kako stignu .
Povrće odabrati po želji.  Vreme kuvanja - karfiol / 8 minuta, grašak /20 , krompir / 20 , mrkva 12 , paprika 15 minuta. 









Коментари

Популарни постови са овог блога

Jaretina iz pekača

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Uštipci sa Snickers čokoladicama