Пређи на главни садржај

Marinirana jaretina sa barenim povrćem

lepo je vreme.Samim tim menjamo i ishranu , komzumiramo više povrća . Ne znam kako vama,  ali meni se ona grozna hladnoća smučila .  Ovo je jedan od recepata koji ne zahteva previše vremena u kuhinji. Uz dobru organizaciju možete imati za sat vremena ručak za 4 osobe sa malo truda. Možda će vas iznenaditi način pripremanja . Poslušala sam savet Lichtera da se meso peče prvo na 85 stepeni... pa onda proprži , iz jednostavnog razloga . Ovako mogu biti sigurna da će meso biti rozikasto i meko , a kod obrnutog postupka meni se uvek prepeče. Još par trikova stranih kuvara : meso je živo ako je mekoće vrha jezika , ako je mekoće hrskavice nosa medium  , a prepečeno  je ako je tvrdoće čela :D Mislim da sam uspela da ipak bude medium . 

Sastojci :
1 kg čistog jarećeg mesa ( najbolje but )
75 gr. svežeg , rendanog djumbira
1 kašika meda
1 kašika ruzmarina
pola šolje maslinovog ulja
sok i rendana kora jednog limuna

Priprema :
Iseći meso po želji  i izmešati sa preostalim sastojcima . Ostaviti dva sata da marinira u frižderu .
 Poredjati parčiće mesa u pleh i peći 45 minuta na 85 stepeni . Potom izvaditi meso i ocediti od masnoće.  Pržiti u tiganju na malo ulja po 3- 5 minuta sa svih strana na malo jačoj vatri . 
Prženo posoliti i pobiberiti i  ostaviti 10 minuta da miruje  . Potom seći na režnjeve ili tranše , suprotno od smera mesnih žila . Ovako meso ostaje meko i nije potrebna čačkalica posle jela. Obično na većim slavljima greše , pa seku kako stignu .
Povrće odabrati po želji.  Vreme kuvanja - karfiol / 8 minuta, grašak /20 , krompir / 20 , mrkva 12 , paprika 15 minuta. 









Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...