Zuppa inglese se prvi put javlja na severu Italije u 19 veku po ugledu na engleski trifle. Ima različitih recepata .. od onih blizu originala i do njihovih suprotnosti - kategorija " šta si mi uradila od recepta " .
Pri pravljenju ove poslastice sam se ipak držala proverenih izvora i onoga što sam čula po raznim kulinarskim emisijama. Original ipak podrazumeva poslastičarski krem sa piškotama umočenim u neki gorki liker koji sam zamenila kruškovcem i kandirano voće . U redjim slučajevima šlag , bademe . Ali ja sam poštovala princip : " kad je bal, nek je bal ! "
Sastojci :
4 jaja
1 litra mleka
6 kašika brašna
100 gr. kandiranog ananasa
100 gr. kandirane papaje
6 kašika šećera
sok i rendana kora jednog limuna
4 vanil šećera
100 ml kruškovca
300 gr. piškota
za dekorisanje :
200 ml slatke pavlake
čokoladni preliv
70 gr. pečenog, grubo mlevenog badema
Priprema : razmutiti brašno u 50 ml vode , dodati žumanca i šećer , vanil šećer. Prokuvati mleko i dodati prethodnu smesu . Kuvati na tihoj vatri ( jedinici ili dvojci ) dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre , malo ohladiti . Umutiti 4 belanca i dodati par kašika toplog krema kako bi se temperatura belanaca izjednačila . Potom pomešati sa kremom. Dodati sok i koru limuna , kandirano voće ( najbolje iseckano u secku ) i izmešati.
Umakati piškote u kruškovac i redjati na dnu četvrtane plastične posude ( zapremine 1, 5 litar ) . Sipati krem i pokriti drugim slojem namočenih piškota.
Ostaviti da se ohladi u frižderu 4 sata .
Seći po želji . Ukrasiti slatkom pavlakom , posuti blanširanim , pečenim i mlevenim bademima i preliti čokoladnim prelivom.
Brža verzija je da isečete piškote i redjate u čaši ... red piškota, red krema .Ohladiti i isto ukrasiti .
Uzmite vremena i napravite sami ovaj krem . Možda je puding brži , ali razlika je velika u ukusu .. a i nije komplikovan . Kandirano voće po ukusu ...
Prava osvežavajuća poslastica za letnje dane.
super, baš volim ovakve deserte
ОдговориИзбриши