Пређи на главни садржај

Zuppa inglese


Zuppa inglese se prvi put javlja na severu Italije u 19 veku po ugledu na engleski trifle. Ima različitih recepata .. od onih blizu originala i do njihovih suprotnosti - kategorija " šta si mi uradila od recepta " .
Pri pravljenju ove poslastice sam se ipak držala proverenih izvora i onoga što sam čula po raznim kulinarskim emisijama. Original ipak podrazumeva poslastičarski krem  sa piškotama umočenim u neki gorki liker koji sam zamenila kruškovcem i kandirano voće . U redjim slučajevima šlag , bademe . Ali ja sam poštovala princip : " kad je bal, nek je bal ! "

Sastojci :
4 jaja
1 litra mleka 
6 kašika brašna
100 gr. kandiranog ananasa
100 gr. kandirane papaje
6 kašika šećera
sok i rendana kora jednog limuna
 4 vanil šećera
100 ml kruškovca
300 gr. piškota

za dekorisanje :
200 ml slatke pavlake
čokoladni preliv
70 gr. pečenog, grubo mlevenog badema

Priprema : razmutiti brašno u 50 ml vode , dodati žumanca i šećer , vanil šećer. Prokuvati mleko i dodati prethodnu smesu . Kuvati na tihoj vatri ( jedinici ili dvojci ) dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre , malo ohladiti . Umutiti 4 belanca i dodati par kašika toplog krema kako bi se temperatura belanaca izjednačila . Potom pomešati sa kremom. Dodati sok i koru limuna , kandirano voće ( najbolje iseckano u secku ) i izmešati.
Umakati piškote u kruškovac i redjati na dnu četvrtane plastične posude ( zapremine 1, 5 litar ) . Sipati krem i pokriti drugim slojem namočenih piškota. 
Ostaviti da se ohladi u frižderu 4 sata . 
Seći po želji . Ukrasiti slatkom pavlakom  , posuti blanširanim , pečenim i mlevenim bademima i preliti čokoladnim prelivom. 

Brža verzija je da isečete piškote  i redjate u čaši ... red piškota, red krema .Ohladiti i isto ukrasiti .
Uzmite vremena i napravite sami ovaj krem . Možda je puding brži , ali razlika je velika u ukusu .. a i nije komplikovan . Kandirano voće po ukusu ...
Prava osvežavajuća poslastica za letnje dane.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...