Пређи на главни садржај

Ćuretina sa integralnom testeninom


za dve osobe ...
Sastojci :
800 gr. ćurećih bataka
150 ml jogurta
1 kašičica crvene cary paste
1 kašika začina
biber
50 ml slatke pavlake za kuvanje
150 gr. šampinjona
200 gr. crnog luka
pola glavice belog luka
200 gr. integralne testenine
peršun
Priprema :
Pomešati jogurt , kari pastu , beli luk i u tome marinirati ćureće batake sat vremena .
Zagrejati malo ulja u tiganju i pržiti ćureće batake sa svih strana na laganoj vatri 1 ili 1.5  ( po 5 minuta ). Preliti preostalom marinadom i dodati iseckani luk. Poklopiti i lagano pržiti oko 30 - tak minuta. Potom dodati rezane šampinjone i slatku pavlaku  i dinstati još 15 - tak minuta . Pri kraju posuti peršunom , poklopiti i skloniti sa vatre .
Integralnu testeninu skuvati prema uputstvu , ocediti i pomešati sa sosom. Sevirati po želji.

Kao zamena za cary pastu možete sami napraviti : 2 kašike paradajz pirea , 1 kašika ljute aleve paprike , 1 kašičica caryja , belog luka po želji, 2 kašike maslinovog ulja, malo soli  ... sipati u manju teglicu . Potrošiti za nedelju dve i držati u frižderu. 
Crvena cary pasta je napravljena od ovih sastojaka , a pošto kod nas nema baš u svakoj radnji ... treba se snaći. Dobro, u originalu ide malo curcume i galganta .. ali to nije odlučujuće.
Ćureće meso je krto, sa malo masnoća i pogodno je za dijetu ili dijabetičare.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu