Пређи на главни садржај

Pita sa lukom


koju nećete tako lako zaboraviti ...

Sastojci za testo :
300 gr. brašna tip 405
7 gr. suvog kvasca
150 ml mlake vode
na vrh noža soli
3 kašike ulja

za fil :
1200 gr. očišćenog i iseckanog crnog luka
pola glavice belog luka
200 gr. iseckane mesnate slanine
100 gr. pršute
3 kašičice crvene cary paste  ( ili dve kašičice paradajz pirea , 1 aleve paprike i pola kašičice karija )
bibera
1 jaje
200 gr. kisele pavlake
za posuti :
200 gr. goude ( ili tvrdog sira po želji )

Priprema :
Pomešati brašno , so i kvasac ; dodati mlaku vodu i ulje i mesiti dok se testo ne odvoji od ruku . Ostaviti sat vremena da miruje na toplom mestu i kad udvostruči svoj volumen  razmesiti. Testo rastanjiti oklagijom na brašnjavoj podlozi  debljine 1 cm i preneti na pek papirom obložen okrugli pleh dijametra 30 cm. Ostaviti 15 - tak minuta da se digne.

Ispržiti slaninicu i pršutu u malo ulja , izvaditi i ocediti na kuhinjskom papiru . Crni luk i beli pržiti oko pola sata u poklopljenom tiganju , pobiberiti .. dodati cary pastu . Skloniti sa vatre i ohladiti malo.
Izmešati prženi luk, slaninu, pršutu , kiselu pavlaku i jaje i rasporediti po testu . Posuti narendanu goudu .

Peći 55 minuta na 180 stepeni na srednjoj šini.
Ohladiti pola sata i potom seći .
Po želji servirati... najbolje sa jogurtom ili nekom zelenom salatom. Kad se potpuno ohladi , lakša je i za sečenje a i ukusi se homogenizuju ... ali to je već stvar ukusa . Nisam solila; to već zavisi od slanine i pršute koju koristite .





Коментари

  1. Moram priznati da nisam jela pitu sa ovako puno luka, uz ostale začine ovo mora biti jako dobro. Bilježim recept !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. zahtevna je malo zbog ljuštenja crnog luka .. ko je osetljiv ...
      prženjem luk izgubi vodu , tako da na kraju se njegova masa prepolovi . I bolje je praviti vikendom :D Nećete se pokajati .

      Избриши
  2. Ovakvu pitu još nisam jela, zvuči super!!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu