Zelene špargle sa lososom i sos holandez


Napokon sam probala zelene špargle i to u sezoni koja traje do 24. juna tj dok ne sazru prve višnje. Posle toga nije preporučljivo ih konzumirati. Zelene rastu iznad zemlje i zbog sunčeve svetlosti - fotosinteze imaju zelenu boju . 100 gr. špargli ima 18 kalorija i pogodne su za dijetu ...dobro, ova kombinacija masnog lososa i sosa nije baš dijetalna , ali kad se sve sabere dodjete na cifru od 300 kalorija . Sve se može ali u  meri ....
Ovo jelo je gotovo za 10 minuta i dovoljno za dve osobe. Možete servirati i  uz krompire .

Sastojci :
1 veza zelenih špargli ili 500 gr. 
480 gr. lososa

za sos holandez :
2 žumanca
so 
biber
150 gr. putra
sok pola limuna

Priprema :
Očistiti , oprati špargle  i odseći krajeve ( otprilike 5 cm - ili rukom odlomiti ) . U tiganju otopiti 25 gr. putra sa par kapi ulja i pržiti špargle  oko 5 minuta. Ko voli mekše 7 minuta. Posoliti .
Losos pržiti sa svih strana po pola minuta , skloniti sa vatre i staviti u zagrejanu pećnicu da se peče 5 minuta na 100 stepeni. Potom naprskati limunovim sokom po želji.
Sos :  izmutiti 2 žumanca sa 1 kašikom hladne vode , malo soli ; dodati 150 gr. otopljenog mlakog butera i na pari mutiti dok krem ne bude gust kao majonez. Još u vruć krem dodati limunov sok i pobiberiti .
Po standardnom postupku putar se doliva kap po kap. Ne znam kako vama , ali ja napravim uvek kajganu. Pojednostavila sam i ovako mi sos uvek dobro ispadne . Ne treba nekad komplikovati bez potrebe.
Servirati po želji - na slici sa šeri paradajzom i biljčicama po želji.

Prijavljeno za Ajme koliko nas je! Mesec april , tema samoniklo jestivo bolje - domaćica Ingrid sa bloga Prekratak dan.
Verzija za štampu 



Коментари

Постави коментар

Популарни постови