Пређи на главни садржај

Žemljenjača s makom


pravljeno po ovoj ideji  sa coolike... uz male izmene . Stavila sam i malo lešnika da upotpuni aromu maka , jer mak sam je malo suvoparan. Jabuka naravno ide sa makom . Možda je recept previše jednostavan, ali  baš takvi recepti olakšavaju i ulepšavaju život . Bred pudding , offenschlupfer ili žemljenjača - u svakom slučaju recept koji treba zabeležiti.

Sastojci :
600 gr. belog hleba ili jedan celi beli hleb od prethodnog dana
8 kašika šećera
4 jaja
200 gr. maka
100 gr. suvog groždja
2 rendane jabuke
dve kašike ruma
1 litar jogurta
sok pola limuna
300 ml mleka
100 gr. mlevenih, prženih lešnika
vanil - šećer

Priprema :
Iseći hleb na kockice . Staviti u pleh dijametra 32 cm i posuti sa dve kašike šećera . Zapeći 15 minuta na 200 stepeni ( kao dvopek ). 
Mak i lešnike pomešati i preliti vrelim mlekom . Kad mak upije mleko , dodati vanil šećer, 6 kašika šećera ,jogurt, umućena jaja  , limunov sok, rum i jabuke. Preliti preko pečenog hleba i peći još 45 minuta na 200 stepeni. Potpuno ohladiti i posuti prah šećerom.
Po ukusu podseća na makovnjaču i možete ga poslužiti gostima kao dezert . Hleb upije sve arome .
Kao alternativa , mislim da bi i ostaci mlečnog hleba ili kuglofa mogli poslužiti. Mašti nema kraja ...




Коментари

  1. Jako zanimljiv recept, i za mene okorjelog makoljupca super kolač!:)

    ОдговориИзбриши
  2. Slažem se da je recept jako zanimljiv i zbilja odlična varijanta za napraviti odličnu poslasticu od kruha. Sviđa mi se mak u kombinaciji kako si napravila !

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...