Žemljenjača s makom


pravljeno po ovoj ideji  sa coolike... uz male izmene . Stavila sam i malo lešnika da upotpuni aromu maka , jer mak sam je malo suvoparan. Jabuka naravno ide sa makom . Možda je recept previše jednostavan, ali  baš takvi recepti olakšavaju i ulepšavaju život . Bred pudding , offenschlupfer ili žemljenjača - u svakom slučaju recept koji treba zabeležiti.

Sastojci :
600 gr. belog hleba ili jedan celi beli hleb od prethodnog dana
8 kašika šećera
4 jaja
200 gr. maka
100 gr. suvog groždja
2 rendane jabuke
dve kašike ruma
1 litar jogurta
sok pola limuna
300 ml mleka
100 gr. mlevenih, prženih lešnika
vanil - šećer

Priprema :
Iseći hleb na kockice . Staviti u pleh dijametra 32 cm i posuti sa dve kašike šećera . Zapeći 15 minuta na 200 stepeni ( kao dvopek ). 
Mak i lešnike pomešati i preliti vrelim mlekom . Kad mak upije mleko , dodati vanil šećer, 6 kašika šećera ,jogurt, umućena jaja  , limunov sok, rum i jabuke. Preliti preko pečenog hleba i peći još 45 minuta na 200 stepeni. Potpuno ohladiti i posuti prah šećerom.
Po ukusu podseća na makovnjaču i možete ga poslužiti gostima kao dezert . Hleb upije sve arome .
Kao alternativa , mislim da bi i ostaci mlečnog hleba ili kuglofa mogli poslužiti. Mašti nema kraja ...




Коментари

  1. Jako zanimljiv recept, i za mene okorjelog makoljupca super kolač!:)

    ОдговориИзбриши
  2. Slažem se da je recept jako zanimljiv i zbilja odlična varijanta za napraviti odličnu poslasticu od kruha. Sviđa mi se mak u kombinaciji kako si napravila !

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Jaretina iz pekača

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Uštipci sa Snickers čokoladicama