Пређи на главни садржај

Langoš sa kačkavaljem i kiselom pavlakom


već poznati madjarski specijalitet . Novosadsku verziju je lepo prezentovala Vera sa Astala , recept možete videti ovde .
Recept je dovoljan za 10 langoša .

Sastojci :
1 kg brašna tip 400
500 ml jogurta
300 ml mlake vode
ravna kašičica soli
3 kašike šljivovice ( da ne bi upijali ulje )
1 jaje
30 gr. kvasca

za prženje :
1 litra ulja

Priprema :
Prosejati brašno i  napraviti udubljenje rukom . Razmutiti kvasac u vodi i sipati u brašno . Varjačom mešati dok masa ne bude glatka i pri kraju dodati šljivovicu i jaje , još malo mutiti i ostaviti na toplom mestu da se diže sat vremena.
Kašikom vaditi testo ( po dve kašike pune ) na brašnjavu podlogu i brašnjavim rukama rastanjiti .
Zagrejati u dubljem tiganju ulje i stavljati testo u vrelo ulje uvek u suprotnom smeru od  sebe ( ulje nekad prsne i opasnost od opekotina je velika ... ). Pržiti sa svake strane po dva do tri minuta i potom ocediti na kuhinjskom papiru.
Namazati sa pavlakom i posuti rendanim kačkavaljem .





















Ovo je specijalitet iz banje Morahalom ili sveti Eržebet... i za ovo se čeka 15 do 20 minuta u redu . 
Morahalom ima termalnu vodu temperature 39 stepeni i pogodna je za bolesnike sa problemima kičme, reume i ginekološkim problemima . Pored bazena za svaki uzrast ima i razne zabavne sadržaje .
voajerska slika

























Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posna prženija (vegan)

  Sastojci :  3 iseckana crna luka  50 ml ulja  300 gr crvene paprike  250 gr dimljenog tofua Pola kašičice kari začina ili kurkume po ukusu  Pola kašičice slatke paprike  Soli i bibera po ukusu  Priprema: Propržiti crni luk na ulju  , dodati seckanu papriku i pržiti 10 minuta uz povremeno mešanje. Posoliti , pobiberiti.  Potom dodati kari i alevu papriku i izmrvljeni tofu. Propržiti još 5 minuta uz stalno mešanje.  Servirati po želji.   Na slici prženija ,vegan tost hleb namazan avokadom i cherry paradajz.

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.