Špageti bolognese


jelo mog detinjstva. I dan danas obožavam sve vrste pasta . Italijansku kuhinju odlikuje kuvanje prema sezoni a la mamma , upotreba svežih namirnica - dosta povrća i voća i uživanje u hrani .
Nas su blagodeti savremenog društva odvele malo na stranputicu , tako da je većini lakše da otvori konzervu ili ne sme da kuva bez odredjenog dodatka jelima. 
Italijanska hrana je za mene barem pojam zdrave , mediteranske ishrane gde za manje - više od pola sata možete sebi skuvati ili ispeći dobar ručak i da vam bude pritom još i zabavno. 

Sastojci :
500 gr. špageta
2 šolje domaćeg paradajz soka 
1 kašika pirea paradajza
1 kašikica bosiljka
100 gr. seckanog crnog luka
2 čena iseckanog belog luka
600 gr. mlevenog mesa ( mešano )

Priprema :
Propržiti crni i beli luk u malo ulja , dodati pire od paradajza ,  mleveno meso i pržiti 3 minuta. Potom preliti sa 100 ml vode i paradajz sokom , posoliti , pobiberiti .. dodati bosiljak i kuvati otprilike 5 minuta dok se tečnost ne zgusti.
Za to vreme skuvati špagete prema uputstvu - u dubljem loncu sipati 3 litre vode i dodati  kašiku soli. Kad prokuva staviti špagete i kuvati 8 minuta. Pomešati sa sosom i posuti narendanim parmezanom i ukrasiti maslinama. 
Fabričke špagete se mogu staviti i u hladnu vodu pa prokuvati , samo imaju nedostatak - ne znate ako niste pri šporetu koliko ste ih kuvali . Ne treba ih " preseći " ladnom vodom jer se tako ispira skrob - nosilac ukusa . Ako baš želite da se ne lepe , uvek dodati par kapi ulja  - običnog ili maslinovog.

Коментари

Постави коментар