Пређи на главни садржај

Špageti bolognese


jelo mog detinjstva. I dan danas obožavam sve vrste pasta . Italijansku kuhinju odlikuje kuvanje prema sezoni a la mamma , upotreba svežih namirnica - dosta povrća i voća i uživanje u hrani .
Nas su blagodeti savremenog društva odvele malo na stranputicu , tako da je većini lakše da otvori konzervu ili ne sme da kuva bez odredjenog dodatka jelima. 
Italijanska hrana je za mene barem pojam zdrave , mediteranske ishrane gde za manje - više od pola sata možete sebi skuvati ili ispeći dobar ručak i da vam bude pritom još i zabavno. 

Sastojci :
500 gr. špageta
2 šolje domaćeg paradajz soka 
1 kašika pirea paradajza
1 kašikica bosiljka
100 gr. seckanog crnog luka
2 čena iseckanog belog luka
600 gr. mlevenog mesa ( mešano )

Priprema :
Propržiti crni i beli luk u malo ulja , dodati pire od paradajza ,  mleveno meso i pržiti 3 minuta. Potom preliti sa 100 ml vode i paradajz sokom , posoliti , pobiberiti .. dodati bosiljak i kuvati otprilike 5 minuta dok se tečnost ne zgusti.
Za to vreme skuvati špagete prema uputstvu - u dubljem loncu sipati 3 litre vode i dodati  kašiku soli. Kad prokuva staviti špagete i kuvati 8 minuta. Pomešati sa sosom i posuti narendanim parmezanom i ukrasiti maslinama. 
Fabričke špagete se mogu staviti i u hladnu vodu pa prokuvati , samo imaju nedostatak - ne znate ako niste pri šporetu koliko ste ih kuvali . Ne treba ih " preseći " ladnom vodom jer se tako ispira skrob - nosilac ukusa . Ako baš želite da se ne lepe , uvek dodati par kapi ulja  - običnog ili maslinovog.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu