ili kad germanske špecle sretnu našu vodjvodjansku slaninu- red mesa, red masti .
Špecle sam pokušavala već par puta da pravim bez uspeha, čak i pridržavajući se recepta . Rezultati su varirali od lebdećeg omleta do guste kaše .
Gledajući nemačke TV šoue zaključila sam da je to više pitanje osećaja . Nabavila sam i rende za špecle i gle čuda... uspele su.
Tradicionalne se prave na sledeći način : na mokru dasku se namaže testo i špahtlom se otkidaju delovi testa ( kao šupfnudle samo tanje ) i stavljaju u ključalu vodu. Ova verzija koja se renda zove se originalno Knopfle ili dugmići. Za nas strance koji nismo ovladali tehnikom pravljenja , veoma jednostavan način da u svom domu pripremimo špecle tj. njihovu podvrstu . Možda sam malo oskrnavila nemački recept za špecle i nemac bi me možda isprozivao , ali svi su bili zadovoljni rezultatom.
Sastojci :
400 gr. brašna tip 400
4 jaja
150 ml hladne vode iz friždera
na vrh noža soli
250 gr. mesnate slanine
200 gr. crnog seckanog luka
čen belog luka
Priprema :
Prosejati brašno , dodati jaja i vodu i mutiti mikerom dok masa ne postane glatka - suština je da što više vazduha " udje " u testo. Nemci koriste varjaču , ali to je dugo i troši snagu.
Ostaviti testo da miruje 20 minuta .
Za to vreme propržiti iseckanu slaninicu sa crnim i belim lukom .
U dubljoj šerpi prokuvati 3 litre vode sa 1 kašikom soli , smanjiti šporet na 1. Sipati polovinu testa u rende i rendati .Špecle su gotove kad isplivaju na površinu . Ocediti . Isto uraditi i sa drugim delom testa.
Pomešati sa prženom slaninom , pobiberiti i servirati po želji - najbolje sa rendanim tvrdim sirom i paradajzom ili mrvljenom fetom i maslinama.
Odlicne su ti Sanja!!!Bas bih se posluzila!!
ОдговориИзбриши