Пређи на главни садржај

Slana kikiriki torta


u poslednje vreme sam postala ljubitelj pikantnih stvari .. tako i slanih torti .Idealna za predjelo na većim slavljima.

Sastojci za koru  :
6 jaja
150 gr. iseckane , mesnate slanine
1 glavica crnog luka
100 gr. kikirikija neslanog ,mlevenog
6 kašika brašna
1 kašika senfa
1 prašak za pecivo

Sastojci za fil :
500 gr. fete
250 gr. kisele pavlake
400 gr. šampinjona
100 gr. mlevenog , nesoljenog kikirikija
300 gr. šunkarice
150 gr. kiselih krastavaca

Priprema :
Propržiti slaninu sa crnim lukom . Ohladiti . Umutiti jaja , dodati brašno sa praškom za pecivo  ... potom kikiriki, prženu slaninu ( usitnjenu u secku ) i senf i lagano varjačom izmešati . Sipati smesu u papirom obložen pleh prečnika 32 cm i peći 35 minuta na 175 stepeni. Ohladiti .

Fil : propržiti šampinjone na malo ulja oko 10- tak minuta .Ohladiti i isitniti u secku ... isto i kisele krastavce i šunkaricu . Fetu izmešati sa kiselom pavlakom , potom dodati usitnjene šampinjone , kikiriki, kisele krastavce i šunkaricu . Posoliti po želji i namazati koru. Premazati sa 100 gr. kisele pavlake i posuti alevom paprikom ili ukrasiti po želji . Ostaviti preko noći u frižderu i seći po želji .



Коментари

  1. Veljda se kora nemrvi kad se seče?
    Ovo nisam nikad videla baš mi se sviđa!

    ОдговориИзбриши
  2. ne mrvi se. Slikala sam na brzinu , moram priznati . Umem to i bolje. Proveren je recept i svi su bili zadovoljni .

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu