Пређи на главни садржај

Beli čokoladni mus sa karijem





da, da.. dobro čitate sa karijem  Moram priznati da je kari kao slatki dezert za mene novi teren. Ideju da napravim kari kao slatkiš mi je dala Kerstin koja je organizovala ovaj event. Kari sam obično koristila u slanim jelima sa voćem - sa kajsijama i ananasom. Ananas je najbolji u kombinaciji sa belom čokoladom i kokosom, malo lisnatog i iskoristila sam " pomoć prijatelja " - jedno je vodilo drugome i dezert je bio na kraju gotov.
Šta da vam kažem ... fenomenalno je ispao . Svi koji su probali misle da je djumbir u pitanju . Tako da ako volite da eksperimetišete , isprobajte . Nećete se pokajati .

Sastojci : 
3 žumanca
100 gr. bele čokolade
3 belanca
200 ml slatke pavlake
10 gr. želatina u prahu
1 vanil šećer
4 kašike šećera
sok pola limuna
ravna kašičica karija
50 ml mleka
+
250 gr. lisnatog testa
3 kašike šećera
3 kašike kokosa

Priprema :
Skuvati na pari krem od  3 žumanca , karija , bele čokolade, mleka, vanil šećera  i šećera. Dodati omekšali želatin ( prema uputstvu ). Umutiti belanca i sipati topli krem uz stalno mešanje.Dodati limunov sok. Ohladiti malo i staviti u frižder 15 minuta. Kad počne da želira  dodati umućenu slatku pavlaku . Sipati u plastičnu posudu i ostaviti da se stegne 3 sata u frižderu.
Rastanjiti lisnato testo na brašnjavoj podlozi , posuti šećerom i kokosom - preklopiti  i opet ga rastanjiti . Iseći na trouglove, izbosti viljuškom  i staviti na srednji četvrtasti pleh obložen pek papirom. Peći 25 minuta na 200 stepeni  na srednjoj šini.
Serviranje po želji. 
Na slici su trouglovi presečeni na pola , jedna nokla musa i sve posuti prah šećerom .. i naravno ananas.


























Коментари

  1. Ovo mi se baš sviđa! Baš je lagano i brzo, moraću da isprobam jer je vrlo imtrigantno!

    ОдговориИзбриши
  2. totalno sam oduševljena idejom, nisam isprobala curry u slatkim jelima i baš sam znatiželjna

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман10/29/2012 9:31 PM

    Ja sam ovo napravila. Odlicno! Drugacije! Za svaku preporuku! HVALA na divnom i novom raceptu.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.