Пређи на главни садржај

Kuglof sa lešnikom

ovaj recept je sa kesice za vanil šećer Dr. Oetkera . Pre sam imala maniju skupljanja recepata " trebaće mi to nekad ". Otada je prošlo nekih 17 godina i oduševljenje ovim kuglofom ne prestaje. Malo je izmenjen i meni prilagodjen.

Sastojci :
300 gr. margarina
250 gr. šećera
250 gr. brašna tip 400
5 jaja
125 gr. gustina
1 prašak za pecivo
sok i kora jednog limuna
+
250 gr. prženih, oljuštenih , mlevenih lešnika
3 kašike šećera
5 kašike likera od limuna ( ili ruma ili kruškovca )

Priprema :
Penasto umutiti margarin sa šećerom , dodati prosejano brašno, gustin i prašak za pecivo. Izmešati. Dodavati jedno po jedno jaje uz stalno mešanje . Na kraju sipati limunov sok i koru limuna. Sve sjediniti.
Odvojiti 1 / 3 testa i pomešati sa mlevenim lešnicima , šećerom i likerom. 
Podmazati kalup za kuglof i posuti mlevenim lešnicima ili prezlama. 
Sipati prvo svetli deo, pa potom sa lešnicima.
Peći na 175 stepeni 60 minuta uz povremeno pokrivanje alu folijom.
Pečen kuglof ostaviti da se ohladi 15 - tak minuta . Izručiti iz kalupa i premazati šećernom glazurom. Možete kupljenom.
Domaća šećerna glazura : 250 gr. šećera u prahu pomešati sa 6 kašika hladne vode i 3 kašike ulja. Ne sme biti ni retka ni gusta. 
Ostaviti da se osuši 2 sata na sobnoj temperaturi .


Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu