Termin " Lomača " obuhvata slana jela i dezerte kojima treba kratka termička obrada , a u suštini je upotreba ostataka od prethodnog dana ili šta nam frižder nudi tog dana. Slatka podrazumeva primer kuglofe i stari hleb da propržite sa voćem ili nekim sosom ili zapečete u rerni.
Ovog puta sam pravila slanu od pečenja . Jagnjeće ili jareće pečenje ima svojstvo da se stvrdne i osuši posle jednog dana . Kus kus čeka već danima da ga spremim , tako da sam zbućkala mesnu voćnu kombinaciju koja se da videti .
Sastojci :
750 gr. iseckanog pečenja ( čisto meso )
100 gr. iseckanog crnog luka
150 gr. iseckane mesnate slanine
1 iseckani praziluk
180 ml belog vina
2 kašičice soli
biber
2 jabuke green smith - iseckane na kockice
sok i kora jedne narandže
2 šolje vode
2 šolje kus kusa
Priprema :
Propržiti crni luk i praziluk na malo ulja, dodati slaninu i iseckano pečenje i pržiti dok se ne zarumeni sa svih strana. Potom preliti belim vinom , dodati jabuke , posoliti kašičicom soli i pobiberiti. Dinstati dok vino ne ispari. Na kraju dodati koru i sok narandže , promešati i skloniti sa vatre.
Za kus kus : prokuvati dve šolje vode sa kašičicom soli .Skloniti sa vatre i dodati kus kus ili pšenični griz , poklopiti i sačekati 5 minuta da nabubri .
E fala ti za ovaj recept - domišljatost! Ima ću ga na umu kad se posle raznih praznika nađem u toj situaciji sa mesom:-) Ove voćke će učiniti čudo od pečenja koje je dojadilo, osećam to!
ОдговориИзбришиSviđa mi se ova kombinacija i ne bih imala ništa protiv ovakvog ručka, odlično izgleda !
ОдговориИзбриши