Пређи на главни садржај

Lomača od pečenja sa kus kusom

       Termin " Lomača " obuhvata slana jela i dezerte kojima treba kratka termička obrada , a u suštini je upotreba ostataka od prethodnog dana  ili šta nam frižder nudi tog dana. Slatka podrazumeva primer kuglofe i stari hleb  da propržite sa voćem ili nekim sosom ili zapečete u rerni.
Ovog puta sam pravila slanu od pečenja . Jagnjeće ili jareće pečenje ima svojstvo da se stvrdne i osuši posle jednog dana . Kus kus čeka već danima da ga spremim , tako da sam zbućkala  mesnu voćnu kombinaciju  koja se da videti .

Sastojci :
750 gr. iseckanog pečenja ( čisto meso )
100 gr. iseckanog crnog  luka
150 gr. iseckane mesnate slanine
1 iseckani praziluk 
180 ml belog vina
2 kašičice soli
biber 
2 jabuke green smith - iseckane na kockice
sok i kora jedne narandže
2 šolje vode 
2 šolje kus kusa

Priprema :
Propržiti crni luk i praziluk na malo ulja, dodati slaninu  i iseckano pečenje i pržiti dok se ne zarumeni sa svih strana. Potom preliti belim vinom , dodati jabuke  , posoliti kašičicom soli i pobiberiti. Dinstati dok vino ne ispari. Na kraju dodati koru i sok narandže , promešati i skloniti sa vatre. 
Za kus kus : prokuvati dve šolje vode sa kašičicom soli .Skloniti sa vatre i  dodati kus kus ili pšenični griz  , poklopiti i sačekati 5 minuta da nabubri . 






Коментари

  1. E fala ti za ovaj recept - domišljatost! Ima ću ga na umu kad se posle raznih praznika nađem u toj situaciji sa mesom:-) Ove voćke će učiniti čudo od pečenja koje je dojadilo, osećam to!

    ОдговориИзбриши
  2. Sviđa mi se ova kombinacija i ne bih imala ništa protiv ovakvog ručka, odlično izgleda !

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...