Lomača od pečenja sa kus kusom

       Termin " Lomača " obuhvata slana jela i dezerte kojima treba kratka termička obrada , a u suštini je upotreba ostataka od prethodnog dana  ili šta nam frižder nudi tog dana. Slatka podrazumeva primer kuglofe i stari hleb  da propržite sa voćem ili nekim sosom ili zapečete u rerni.
Ovog puta sam pravila slanu od pečenja . Jagnjeće ili jareće pečenje ima svojstvo da se stvrdne i osuši posle jednog dana . Kus kus čeka već danima da ga spremim , tako da sam zbućkala  mesnu voćnu kombinaciju  koja se da videti .

Sastojci :
750 gr. iseckanog pečenja ( čisto meso )
100 gr. iseckanog crnog  luka
150 gr. iseckane mesnate slanine
1 iseckani praziluk 
180 ml belog vina
2 kašičice soli
biber 
2 jabuke green smith - iseckane na kockice
sok i kora jedne narandže
2 šolje vode 
2 šolje kus kusa

Priprema :
Propržiti crni luk i praziluk na malo ulja, dodati slaninu  i iseckano pečenje i pržiti dok se ne zarumeni sa svih strana. Potom preliti belim vinom , dodati jabuke  , posoliti kašičicom soli i pobiberiti. Dinstati dok vino ne ispari. Na kraju dodati koru i sok narandže , promešati i skloniti sa vatre. 
Za kus kus : prokuvati dve šolje vode sa kašičicom soli .Skloniti sa vatre i  dodati kus kus ili pšenični griz  , poklopiti i sačekati 5 minuta da nabubri . 






Коментари

  1. E fala ti za ovaj recept - domišljatost! Ima ću ga na umu kad se posle raznih praznika nađem u toj situaciji sa mesom:-) Ove voćke će učiniti čudo od pečenja koje je dojadilo, osećam to!

    ОдговориИзбриши
  2. Sviđa mi se ova kombinacija i ne bih imala ništa protiv ovakvog ručka, odlično izgleda !

    ОдговориИзбриши

Постави коментар