Пређи на главни садржај

Malo slano, malo slatko a zove se kratko - FBI kod Irene


Fbi rukavice kod Irene .
Irena i ja imamo sličan ukus, što se tiče kulinarenja. Čoko kutak će oduševiti  svakog čokoljupca. Irenini recepti su miks naših specijaliteta prilagodjenih modernom vremenu kao i eksperimenata sa stranim kuhinjama - najviše talijanskom . Svaki post je  praćen estetskim fotografijama jela  i ponekom anegdotom iz škole njene ćerke  . 
       Čovek je bogat onoliko koliko jezika zna. Irenin engleski je savršen i na taj način pokušava da približi našu kuhinju strancima i da očuva neke stare porodične recepte od zaborava . Meni jedino preostaje da se latim rečnika i da usavršim pored kulinarenja i engleski :D
Isprobala sam dva recepta... i pridržavala sam se mera .
Prvi je čokoladna vekna - sočan čokoladni kuglof .Možete ga poslužiti samog ili sa sezonskim voćem.
sa sezonskim voćem

domaća varijanta

Drugi : rum pločice .. ko voli rum kasato voleće i ove pločice.Jeftinija i bolja alternativa od kupovnih.



























Коментари

  1. Baš si lepo izabrala.Moram da priznam da mi malo unosite nervozu ovim postovima ,na trenutak uvek zaboravim da Irenu istražujemo i tokom decembra pa pomislim da sam zakasnila. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Čokolada i samo čokolada-moj tip! Nadam se da je sve bilo OK.Hvala na probi!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posna prženija (vegan)

  Sastojci :  3 iseckana crna luka  50 ml ulja  300 gr crvene paprike  250 gr dimljenog tofua Pola kašičice kari začina ili kurkume po ukusu  Pola kašičice slatke paprike  Soli i bibera po ukusu  Priprema: Propržiti crni luk na ulju  , dodati seckanu papriku i pržiti 10 minuta uz povremeno mešanje. Posoliti , pobiberiti.  Potom dodati kari i alevu papriku i izmrvljeni tofu. Propržiti još 5 minuta uz stalno mešanje.  Servirati po želji.   Na slici prženija ,vegan tost hleb namazan avokadom i cherry paradajz.

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.