ima raznih vrsta, ali svakoj je ipak osnova keks , ušpinovan šećer, čokolada i margarin .
Volim alvu i susam , a volim i da eksperimentišem . Pogledala sam sastav alve koja se sastoji 50% od Taana ( mlevenog susama ), glukoznog sirupa i ostalih dodataka . I tako se rodila ideja o alva bajaderi. Posnih recepata nikad dosta, a i brzih i lakih .
Sastojci :
750 gr. mlevenog posnog keksa ( po želji )
150 ml vode
300 gr. šećera
2 vanil šećera
450 gr. mlevene alve
200 gr. posne crne čokolade
200 gr. susama
300 gr. margarina
sok 2 limuna
+
200 gr. posne crne čokolade
100 gr. margarina
malo vode
Priprema :
Susam propržiti u tiganju ( BEZ ULJA ) da dobije zlatno žutu boju. Potom ga samleti u secku i pomešati sa mlevenim keksom i alvom. Ušpinovati vodu sa šećerom , skloniti sa vatre i dodati vanil-šećer, limunov sok i margarin. Mešati dok se ne istopi . Potom preliti preko mešavine keksa, alve i susama - sve sjediniti i podeliti smesu . Rastopiti čokoladu na pari i umešati je u jedan deo smese.
Na četvrtanoj tacni prvo rastanjiti mokrim rukama crni deo , potom beli deo .Preliti glazurom od čokolade.
Čokoladna glazura : rastopiti na pari čokoladu sa margarinom i malo vode.
Ostaviti bajaderu najbolje preko noći da se stegne.
Ovakvu bombu nisam skoro videla:-)
ОдговориИзбришиOvo je pravi kolačić za mene ali nikako ne bih smela ni da ga probam:-(
slatka je , moram priznati. Limun malo neutrališe toliki šećer , ali ipak ga ima dosta . Ne preporučuje se šećerašima.
ОдговориИзбришиDivan mix..nisam pretjwrani ljubitelj ne pecenih kolaca,nisam navikla na njih ali se polako uvlacim u isprobavanje istih ,mozda i ovaj recept dode na red !!
ОдговориИзбришиUh, za mene je ovo dobitna kombinacija, super!
ОдговориИзбриши