Alva bajadera

 ima raznih vrsta, ali svakoj je ipak osnova keks , ušpinovan šećer, čokolada  i margarin .
Volim alvu i susam , a volim i da eksperimentišem . Pogledala sam sastav alve koja se sastoji 50% od Taana ( mlevenog susama ), glukoznog sirupa i ostalih dodataka . I tako se rodila ideja o alva bajaderi. Posnih recepata nikad dosta, a i brzih i lakih  .

Sastojci :
750 gr. mlevenog posnog keksa ( po želji )
150 ml vode
300 gr. šećera
2 vanil šećera
450 gr. mlevene alve
200 gr. posne crne čokolade
200 gr. susama
300 gr. margarina
sok 2 limuna 
+
200 gr. posne crne čokolade 
100 gr. margarina
malo vode

Priprema :
Susam propržiti u tiganju ( BEZ ULJA ) da dobije zlatno žutu boju. Potom ga samleti u secku i pomešati sa mlevenim keksom i alvom. Ušpinovati vodu sa šećerom , skloniti sa vatre i dodati vanil-šećer, limunov sok  i margarin. Mešati dok se ne istopi . Potom preliti preko mešavine keksa, alve i susama - sve sjediniti i podeliti smesu . Rastopiti čokoladu na pari i umešati je u jedan deo smese.
Na četvrtanoj tacni prvo rastanjiti mokrim rukama crni deo , potom beli deo .Preliti glazurom od čokolade.
Čokoladna glazura : rastopiti na pari čokoladu  sa margarinom i malo vode. 
Ostaviti bajaderu najbolje preko noći da se stegne. 



Коментари

  1. Ovakvu bombu nisam skoro videla:-)
    Ovo je pravi kolačić za mene ali nikako ne bih smela ni da ga probam:-(

    ОдговориИзбриши
  2. slatka je , moram priznati. Limun malo neutrališe toliki šećer , ali ipak ga ima dosta . Ne preporučuje se šećerašima.

    ОдговориИзбриши
  3. Divan mix..nisam pretjwrani ljubitelj ne pecenih kolaca,nisam navikla na njih ali se polako uvlacim u isprobavanje istih ,mozda i ovaj recept dode na red !!

    ОдговориИзбриши
  4. Uh, za mene je ovo dobitna kombinacija, super!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Jaretina iz pekača

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Uštipci sa Snickers čokoladicama