Пређи на главни садржај

Alva bajadera

 ima raznih vrsta, ali svakoj je ipak osnova keks , ušpinovan šećer, čokolada  i margarin .
Volim alvu i susam , a volim i da eksperimentišem . Pogledala sam sastav alve koja se sastoji 50% od Taana ( mlevenog susama ), glukoznog sirupa i ostalih dodataka . I tako se rodila ideja o alva bajaderi. Posnih recepata nikad dosta, a i brzih i lakih  .

Sastojci :
750 gr. mlevenog posnog keksa ( po želji )
150 ml vode
300 gr. šećera
2 vanil šećera
450 gr. mlevene alve
200 gr. posne crne čokolade
200 gr. susama
300 gr. margarina
sok 2 limuna 
+
200 gr. posne crne čokolade 
100 gr. margarina
malo vode

Priprema :
Susam propržiti u tiganju ( BEZ ULJA ) da dobije zlatno žutu boju. Potom ga samleti u secku i pomešati sa mlevenim keksom i alvom. Ušpinovati vodu sa šećerom , skloniti sa vatre i dodati vanil-šećer, limunov sok  i margarin. Mešati dok se ne istopi . Potom preliti preko mešavine keksa, alve i susama - sve sjediniti i podeliti smesu . Rastopiti čokoladu na pari i umešati je u jedan deo smese.
Na četvrtanoj tacni prvo rastanjiti mokrim rukama crni deo , potom beli deo .Preliti glazurom od čokolade.
Čokoladna glazura : rastopiti na pari čokoladu  sa margarinom i malo vode. 
Ostaviti bajaderu najbolje preko noći da se stegne. 



Коментари

  1. Ovakvu bombu nisam skoro videla:-)
    Ovo je pravi kolačić za mene ali nikako ne bih smela ni da ga probam:-(

    ОдговориИзбриши
  2. slatka je , moram priznati. Limun malo neutrališe toliki šećer , ali ipak ga ima dosta . Ne preporučuje se šećerašima.

    ОдговориИзбриши
  3. Divan mix..nisam pretjwrani ljubitelj ne pecenih kolaca,nisam navikla na njih ali se polako uvlacim u isprobavanje istih ,mozda i ovaj recept dode na red !!

    ОдговориИзбриши
  4. Uh, za mene je ovo dobitna kombinacija, super!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...