Пређи на главни садржај

Posni rozen s makom

 u susret većim posnim slavljima za sve makoljupce koji vole i Rozen!
Korišćena šolja od 200 ml. 


Sastojci :
7 korica za Rozen tortu
250 gr. mlevenog maka
1 šolja vode
1 i po šolja šećera
150 gr. margarina
1 kašika esencije vanile
sok jednog limuna
+
250 gr. šećera u prahu
crna kolačarska boja
4- 6 kašika vode
par kapi ulja
zlatni kolačarski prah

Priprema :
Ušpinovati šećer sa vodom , skloniti sa vatre i  dodati margarin . Mešati dok se ne istopi i potom dodati mleveni mak, limunov sok  i vanilu . Mazati svaku koru tanko filom . Kad završite filovanje , prekrijte pek papirom i pritisnite nekim težim predmetom  kako bi se fil slepio sa korama . Ostaviti u frižderu 4 sata . Potom premazati šećernom glazurom .
Šećerna glazura : pomešati šećer u prahu sa par kapi ulja i vodom . Smesa ne sme biti ni previše retka ni gusta. odvojiti 1/4 glazure i pomešati sa crnom kolačarskom bojom. Rasporediti prvo belu šećernu glazuru po gornjoj korici, a potom crnu u horizontalnim linijama i čačkalicom ornamentirati.
Kad se glazura osuši, poprskati zlatnim kolačarskim prahom.





Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.