Пређи на главни садржај

Kuvarijacije - Slani korneti


Kuvarijacije - januar u poseti odličnom Snežinom blogu Magična oklagija i ja ponovo u prilici da isprobam neki nov recept. Ovoga puta sam isprobala slane kornete koje je Sneža prevela i prilagodila odavde .
Po tačnim Snežinim isntrukcijama , nije bilo teško napraviti ovaj specijalitet .

Za testo potrebno :
650 gr. brašna
40 gr. kvasca
125 ml mlake vode 
125 ml mlakog mleka
3 kašike ulja
1 kašičica soli
pola kašičice šećera
+
1 žumance
i 3 kašike mleka 
kim za posipanje

Priprema :
 U mlako mleko stavite kvasac sa malo šećera , ostavite da se digne (10 min).
U brašno dodajte ostale sastojke i nadošao kvasac. Zamesite glatko testo i ostavite da se masa udvostruči .
Kad je testo naraslo, premesitega , razvucite  na 1,5 cm debljnine i isecite na 16 traka  .
Sa dve trake testa umotajte fišek.
Premažite umućenim jajetom sa mlekom, pospite kimom. Ostavite da se odmara 30 minuta.
Pecite na 180 stepeni 30-35 minuta, da bude zlatnožute boje. 
Punjenje : feta, stišnjena šunkarica, paprika iz turšije , pavlaka  ili po želji. 

Rezime : Zamesila sam malo tvrdje testo , čitajući Snežino upozorenje da je po originalnom receptu testo previše meko . Trake testa se lako namotavaju na fišeke , samo što sam ja napravila grešku pa sam ih  napravila malo veće .  Još kad sam napunila sirom , pavlakom , šunkaricom i paprikom  porcija je bila malo preobimna . Ali to je do mene , ne do recepta.
Šta mi se posebno svidelo ? Testo . Spolja je bilo hrskavo , unutra mekano i vazdušasto - ukus se fenomenalno slagao sa punjenjem . Iako ne mažem testa jajetom , ovoga puta sam sledila recept i bila prijatno iznenadjena.
Ako vam predstoji neki dečiji rodjendan ili neko veće slavlje , napravite slane kornete i svi će vas pitati za recept.
A Snežana se dokazala kao bloger koji je doprineo kvalitetu naše blogosfere svojim proverenim receptima i hrabrošću da isproba uvek nešto novo.



Коментари

  1. Odlično si napravila kornete i super ih napunila, dekorativno i ukusno na svakom stolu !

    ОдговориИзбриши
  2. Baš su jako dobri i to s ovako dobrim nadjevom tko bi im odolio, ja sam radila Chocolate DDl Cake ali u mom slučaju je torta bila skoro pa i nejestiva pa ju nisam ni slikala.

    ОдговориИзбриши
  3. I meni nije uspela DDL torta . Bili smo jednoglasni u vezi torte - nije dobila prelaznu ocenu. Ja sam je slikala i možeš je slikati sa svih strana , ali nisam nikog želela da dovodim u zabludu da je torta dobra .

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu