Пређи на главни садржај

Oslić u mantilu, goli grašak i sitna boranija


veoma zahvalno jelo koje je gotovo za 35 minuta. Naravno, sve je stvar organizacije . I prednosti frigo kutka dolazi do punog izražaja .

Sastojci : 
1350 gr. graška
1 beli krompir
2 kašike soja sosa
1 češanj belog luka
2 kašike belog balzamikovog sirćeta
2 limuna
so 
pola kašičice šećera
450 gr. zelene boranije
1 kg fileta oslića
100 gr. mlevenog badema
100 gr. prezli
275 ml maslinovog ulja  

Priprema : 
Odmrznuti preko noći oslića i grašak.
Poredjati filete oslića u pleh . Pomešati mleveni badem , prezle i 150 ml maslinovog ulja i time premazati filete oslića.  Posoliti ,  pobiberiti i poprskati sa par kapi maslinovog ulja i peći 30 minuta na 200 stepeni .Pečeno poprskati sa sokom od 1,5 limuna.
Staviti grašak da se kuva zajedno sa krompirom ( u tri litre vode sa 1 kašikom soli ) .Kad je skuvano izvaditi krompir i ostaviti ga sa strane . Grašak sa mixerstapom usitniti dok ne postane pire i dodati po želji muskatnog oraščića.
Boraniju obariti u slanoj vodi 15- tak minuta, ocediti  i potom u malo ulja prodinstati i začiniti sa dve kašike soja sosa i pobiberiti .
Majonez od krompira- pripremati neposredno pred serviranje :
1 češanj belog luka očistiti i čenove kuvati dva tri minuta . Ovako beli luk gubi svoj specifični miris , a eterična ulja dolaze do izražaja. Ostaje samo ukus.
Staviti čenove  obarenog belog luka , obareni krompir u dublju usku posudu , preliti sa 125 ml maslinovog ulja i balzamikovim sirćetom , posoliti , pošećeriti i izmiksati miksirstapom dok ne postane beličasto kao majonez. Na kraju dodati još par kapi limuna i pobiberiti. 
Ako duže stoji , maslinovo ulje se odvaja . To se može rešiti dodavanjem kašike hladne vode ili limunovog soka  i ponovnim miksanjem  , ali to možete ponoviti samo dvaput.   




Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...