Oslić u mantilu, goli grašak i sitna boranija


veoma zahvalno jelo koje je gotovo za 35 minuta. Naravno, sve je stvar organizacije . I prednosti frigo kutka dolazi do punog izražaja .

Sastojci : 
1350 gr. graška
1 beli krompir
2 kašike soja sosa
1 češanj belog luka
2 kašike belog balzamikovog sirćeta
2 limuna
so 
pola kašičice šećera
450 gr. zelene boranije
1 kg fileta oslića
100 gr. mlevenog badema
100 gr. prezli
275 ml maslinovog ulja  

Priprema : 
Odmrznuti preko noći oslića i grašak.
Poredjati filete oslića u pleh . Pomešati mleveni badem , prezle i 150 ml maslinovog ulja i time premazati filete oslića.  Posoliti ,  pobiberiti i poprskati sa par kapi maslinovog ulja i peći 30 minuta na 200 stepeni .Pečeno poprskati sa sokom od 1,5 limuna.
Staviti grašak da se kuva zajedno sa krompirom ( u tri litre vode sa 1 kašikom soli ) .Kad je skuvano izvaditi krompir i ostaviti ga sa strane . Grašak sa mixerstapom usitniti dok ne postane pire i dodati po želji muskatnog oraščića.
Boraniju obariti u slanoj vodi 15- tak minuta, ocediti  i potom u malo ulja prodinstati i začiniti sa dve kašike soja sosa i pobiberiti .
Majonez od krompira- pripremati neposredno pred serviranje :
1 češanj belog luka očistiti i čenove kuvati dva tri minuta . Ovako beli luk gubi svoj specifični miris , a eterična ulja dolaze do izražaja. Ostaje samo ukus.
Staviti čenove  obarenog belog luka , obareni krompir u dublju usku posudu , preliti sa 125 ml maslinovog ulja i balzamikovim sirćetom , posoliti , pošećeriti i izmiksati miksirstapom dok ne postane beličasto kao majonez. Na kraju dodati još par kapi limuna i pobiberiti. 
Ako duže stoji , maslinovo ulje se odvaja . To se može rešiti dodavanjem kašike hladne vode ili limunovog soka  i ponovnim miksanjem  , ali to možete ponoviti samo dvaput.   




Коментари

Постави коментар