Ajme - Pikantna lisnata pita sa šampinjonima i prazilukom


tema u februaru Ajme , koliko nas je ! je praziluk .Domaćica simpa Milica sa stranice natanjiru.com.
Sezona je praziluka . Rafovi radnji su puni praziluka odličnog kvaliteta . Praziluk je omiljen u našem narodu zbog svojih lekovitih svojstava i svojstvenog ukusa- pun je vitamina i minerala i treba ga konzumirati barem jednom nedeljno. Zbog svoje blago dimljene note u jelima , odlična je zamena za meso vegetarijancima ili u postu.
Prva asocijacija na praziluk je pita , naravno . Šta ima lepše od parčeta miomirisne pite i čaše jogurta , kada su temperature pale ispod nule i zabeleli se krovovi. Odlučila sam se za hard core varijantu i iskoristila sve što Vojvodina nudi :D. Ima kalorija , ali o tome ću razmišljati sutra.

Sastojci :
1,5 kg lisnatog testa
400 gr. seckanih šampinjona
200 gr. seckane pečenice
200 gr. seckane domaće kobasice
200 gr. ribane  goude
3 iseckana praziluka
3 iseckana crna luka
3 iseckana čena belog luka
biber
3 žumanca 
4 kašike mleka 
kim

Priprema :
Odmrznuti lisnato testo . 
Propržiti crni luk , beli i praziluk sa pola kašičice šećera . Dodati potom šampinjone , pobiberiti  i dinstati oko 10 minuta.Skloniti sa vatre i ohladiti .
U tiganju ispržiti domaću kobasicu . Obično su masne i ovo radim iz jednostavnog razloga - da ocedim suvišnu masnoću.
Pomešati smesu sa šampinjonima sa pečenicom  , domaćom kobasicom  i goudom . 
Razviti oklagijom svaki blok lisnatog testa . Podeliti pica nožem  testo na dva dela i jedan deo naseći u razmaku 3 cm .
Na donji deo rasporediti fil , namazati ivice smesom od žumanaca i mleka  i prekriti gornjim nasečenim delom . Premazati gornju koru žumancima i posuti kimom. Ponoviti sa ostalim lisnatim testom i filom dok se ne utroši materijal. 
Redjati pite u četvrtasti pleh obložen pek papirom . Staviti ( gvozdenu ) šolju ili džezvu vode u zagrejanu rernu - lisnato testo se bolje lista zbog vlažnosti .
Peći 35 do 40 minuta na 200 stepeni. 
Iseći po želji ... i lagano uživati u svakom zalogaju. 








Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Jaretina iz pekača

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Uštipci sa Snickers čokoladicama