Пређи на главни садржај

Ajme - Pikantna lisnata pita sa šampinjonima i prazilukom


tema u februaru Ajme , koliko nas je ! je praziluk .Domaćica simpa Milica sa stranice natanjiru.com.
Sezona je praziluka . Rafovi radnji su puni praziluka odličnog kvaliteta . Praziluk je omiljen u našem narodu zbog svojih lekovitih svojstava i svojstvenog ukusa- pun je vitamina i minerala i treba ga konzumirati barem jednom nedeljno. Zbog svoje blago dimljene note u jelima , odlična je zamena za meso vegetarijancima ili u postu.
Prva asocijacija na praziluk je pita , naravno . Šta ima lepše od parčeta miomirisne pite i čaše jogurta , kada su temperature pale ispod nule i zabeleli se krovovi. Odlučila sam se za hard core varijantu i iskoristila sve što Vojvodina nudi :D. Ima kalorija , ali o tome ću razmišljati sutra.

Sastojci :
1,5 kg lisnatog testa
400 gr. seckanih šampinjona
200 gr. seckane pečenice
200 gr. seckane domaće kobasice
200 gr. ribane  goude
3 iseckana praziluka
3 iseckana crna luka
3 iseckana čena belog luka
biber
3 žumanca 
4 kašike mleka 
kim

Priprema :
Odmrznuti lisnato testo . 
Propržiti crni luk , beli i praziluk sa pola kašičice šećera . Dodati potom šampinjone , pobiberiti  i dinstati oko 10 minuta.Skloniti sa vatre i ohladiti .
U tiganju ispržiti domaću kobasicu . Obično su masne i ovo radim iz jednostavnog razloga - da ocedim suvišnu masnoću.
Pomešati smesu sa šampinjonima sa pečenicom  , domaćom kobasicom  i goudom . 
Razviti oklagijom svaki blok lisnatog testa . Podeliti pica nožem  testo na dva dela i jedan deo naseći u razmaku 3 cm .
Na donji deo rasporediti fil , namazati ivice smesom od žumanaca i mleka  i prekriti gornjim nasečenim delom . Premazati gornju koru žumancima i posuti kimom. Ponoviti sa ostalim lisnatim testom i filom dok se ne utroši materijal. 
Redjati pite u četvrtasti pleh obložen pek papirom . Staviti ( gvozdenu ) šolju ili džezvu vode u zagrejanu rernu - lisnato testo se bolje lista zbog vlažnosti .
Peći 35 do 40 minuta na 200 stepeni. 
Iseći po želji ... i lagano uživati u svakom zalogaju. 








Коментари

  1. Odlična pita, jako mi se dopada kombinacija praziluka i šampinjona!

    ОдговориИзбриши
  2. Sviđa mi se ova kalorijska bomba:-)) Super izgleda nema šta, a prema sastojcima mora da je jako dobra:-)

    ОдговориИзбриши
  3. Super mi je ova pita , odlično iskombinirani sastojci, u ovoj štruci se krije pravo dobri ručak !

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posna prženija (vegan)

  Sastojci :  3 iseckana crna luka  50 ml ulja  300 gr crvene paprike  250 gr dimljenog tofua Pola kašičice kari začina ili kurkume po ukusu  Pola kašičice slatke paprike  Soli i bibera po ukusu  Priprema: Propržiti crni luk na ulju  , dodati seckanu papriku i pržiti 10 minuta uz povremeno mešanje. Posoliti , pobiberiti.  Potom dodati kari i alevu papriku i izmrvljeni tofu. Propržiti još 5 minuta uz stalno mešanje.  Servirati po želji.   Na slici prženija ,vegan tost hleb namazan avokadom i cherry paradajz.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...