Пређи на главни садржај

Pizza sa šparglama

 Zima se još koleba da li će pokazati svoje ledene zube još jednom , a  topli dani su nekako sve dalji kad pogledam kroz prozor i vidim oblačno nebo i sivilo koje traje već par dana. 
To su oni dani kad imate višak vremena i zasučete rukave i napravite pizzu po svojoj želji . 
Špargle kod nas možete nabaviti samo u teglama , retko kad sveže . Ja posegnem uvek za teglom , jer su ubrane u sezoni i koliko toliko zadovoljavaju kriterijume dobrog kvaliteta .
Sezona je od početka aprila pa do prvih višanja tj. kraja juna negde 24 juna . Posle toga su nejestive.

Sastojci :
500 gr. brašna tip 400
20 gr. kvasca 
ravna kašičica soli
4 kašike maslinovog ulja
220 ml mlake vode
+
100 ml kečapa
280 gr. špargli
150 gr. domaće kobasice 
200 gr. goude ili sira po želji
oregano po želji 

Priprema :
Rastopiti kvasac u mlakoj vodi. Prosejati brašno . Napraviti udubljenje i sipati mešavinu kvasca i vode, ulje i posoliti . Polako obrušavati " zidove " brašna  i mesiti testo dok se ne odvoji od ruke . Najbolji pokazatelj su rupice ako presečete testo na pola . 
Razviti testo oklagijom na pola centimetra debljine i staviti u podmazani četvrtani pleh dimenzija 30 x 24 cm .
Premazati testo kečapom, naslagati špargle i domaću kobasicu . Posuti ribani sir i oregano. Peći 25 do 30 tak minuta na 200 stepeni.

Коментари

  1. Divna je, obožavam špargle.
    P.S
    U nekom maxiju, mislim u delta citiju sam ih videla zamrznute i bele i zelene. Mislim da je u pitanju bio njihov PL. Verovatno ih imaju i u Tempu, samo što ja tamo slabo idem.

    ОдговориИзбриши
  2. Volim pizzu i ova mi jako fino izgleda, super si je napravila, a šparoge su uvijek dobar izbor. Ja ih volim i najčešće koristim one tanke , divlje, kada su u sezoni.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu