Пређи на главни садржај

Ajme - Roešti sa salatom od rukole i šampinjona


Ruzmarin je jedna od omiljenijih začinskih biljaka koje koristim pri kuvanju. Ovoga puta je izazov bio veći i podignut na viši nivo jer je priča morala biti vegetarijanska .
Prvobitnu zamisao da napravim sladoled je pomutilo ovo loše vreme , a i upala grla . Ruzmarin u slatkim poslasticama  ima ukus burbon vanile i jeftinija je alternativa.
Druga zamisao je bila klasika - kombinacija fete, paradajza i ruzmarina ... ali su i drugi blogeri imali takve ideje .
Na kraju sam se odlučila za roešti-vreme je posta .
Postoje razni načini pripreme roeštija , ali najizvorniji oblik je priprema bez jaja u šta se zaklinju bajerci. Ako idete prema severu Nemačke , roešti doživljava varijacije sa jajima , lukom i drugim dodacima.

Sastojci za roešti :
500 gr. rendanog belog krompira
500 gr. rendane mrkve
ravna kašičica soli
bibera

Sastojci za salatu :
2 grubo iseckana crna luka
1 kašika meda
200 gr. dimljenog tofua iseckanog na kockice
400 gr. svežih šampinjona - očišćenih i isečenih
1 kašičicu sušenog ruzmarina
pola kašičice soli
 90 gr. rukole
5 kašika ulja
1 kašika belog balzamikovog sirćeta
pola kašičice soli
50 gr. susama

Priprema :
Pomešati rendani krompir i rendanu mrkvu , posoliti i pobiberiti . Sačekati 10-tak minuta i ocediti tečnost . Zagrejati ulje u tiganju i stavljati po 3 velike kašike smese , rastanjiti. Pržiti na tihoj vatri ( 1,5 ) 5- 7 minuta dok korica ne dobije zlatno - žutu boju . Potom okrenuti i pržiti na drugoj strani 5- 7 minuta. Pržene ocediti na kuhinjskom papiru.
Salata : susam propržiti u tiganju bez ulja da dobije zlatno- žutu  boju. Ostaviti da se ohladi.
U 5 kašika ulja propržiti crni luk sa medom . Potom dodati tofu , rezane šampinjone , ruzmarin- posoliti  i dinstati oko 10 - tak minuta .
Na kraju dodati rukolu , propržiti 1 minutu da izgubi svojstveni gorak ukus . Skloniti sa vatre,dodati belo balzamikovo sirće i  promešati.
Sevirati uz roešti i posuti prženim susamom.
Ko ne voli rukolu , može zameniti blitvom ili spanaćem. 





Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu