Пређи на главни садржај

Kremasti rolat sa keksom

Početak februara '91. godine i tri devojke se kikoću u polumračnoj sali za fizičko  i uživaju u kremastom rolatu u pauzi izmedju prakse i predstojećih 7 časova . Sledilo je pitanje : " Jel može recept ? "
Dvadeset dve godine kasnije jedna od njih se seti tog domaćeg rolata i osvoji treće mesto . 
Nije mi džabe ostao u sećanju .. pravi domaći rolat. Recept za vas , a ja ću uživati u vinu Zvonka Bogdana i njegovim pesmama.

Kora- piškota :
8 belanaca
9 kašika šećera
4 kašika brašna
1 kašičica praška za pecivo

Fil od keksa :
100 gr. mlevenih badema
125 gr. mlevenog petit beure keksa
100 gr. čokolade
75 gr. suvog groždja
1 kašika ruma
sok jedne narandže
100 gr. margarina
60 gr. seckanih kandiranih višnji

Vanil krem :
500 ml mleka
9 kašika šećera
8 žumanaca
5 kašika brašna
1 kesica burbon vanile
sok jednog limuna
250 gr. margarina

Priprema :
Belanca penasto umutiti sa malo soli , potom dodati šećer i mutiti dalje dok šne ne bude čvrst. Dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i blago izmešati.
Sipati u pek papirom obložen četvrtasti pleh dimenzija 35 sa 24 cm . Peći na 175 stepeni 20 minuta. Skinuti pek papir sa pečene kore i uviti u kuhinjsku krpu ili u pek papir . Sačekati da se kora potpuno ohladi.
Vanil krem :
Na pari skuvati krem od mleka , žumanaca , šećera i burbon vanile . Na kraju dodati limunov sok. Ohladiti . Penasto umutiti margarin i dodavati kašikom kremu uz stalno mućenje .
Keks fil : otopiti čokoladu sa margarinom . Dodati mleveni keks , bademe , suvo groždje , kandirane višnje , rum i narandžin sok . Mešati dok se ne sjedini . Malo prohladiti i formirati valjak .
Prvo namazati koru vanil kremom , potom staviti valjak od keksa i uviti rolat. Preostalim vanil kremom premazati  rolat , posuti šećernim slovima i  ukrasiti sa 40 gr.  kandiranih višnjama.
Pravljeno za štićenike doma  u Veterniku.
Svi pojedinci i kompanije koji žele da se priključe humanitarnoj akciji neka se obrate na mejl : tatjana.dobanovacki@color.rs .

Svi pojedinci ili kompanije koji žele da se priključe humanitarnim akcijama Color Press Grupe – mogu...

Originalno objavljeno na stranici www.svet.rs/najnovije-vesti/slatki-rolati-za-sticenike-doma-u-veterniku © svet
Svi pojedinci ili kompanije koji žele da se priključe humanitarnim akcijama Color Press Grupe – mogu...

Originalno objavljeno na stranici www.svet.rs/najnovije-vesti/slatki-rolati-za-sticenike-doma-u-veterniku © svet

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je