Пређи на главни садржај

Ajme - Ćufte od leblebija sa dinstanim keljom


Tema meseca aprila Ajme, koliko nas je !  leblebija / naut / slanutak , domaćica Tanja.
Leblebije ne koristim tako često. Možda je osnovni razlog što su uvek bile već na neki način obradjene - pečene , oljuštene , na merenje  i jedini dalji način obrade je bio u hlebu i pecivima. 
Inspirisana dosadašnjim odličnim receptima drugih blogera , oprobala sam se u vege jelu sa leblebijama. 
Na moju sreću , našla sam u bio kutku DM -a  Bio leblebije - malo skuplje ali zato extra kvalitetne.
Razlika izmedju bio i na merenje u ukusu su nebo i zemlja. Ovo je dovoljan razlog da se leblebije nadju češće na našem jelovniku. 

Sastojci :
450 gr. leblebija
75 gr. mlevenih ,oljuštenih , pečenih , slanih badema
1 ravna kašičica soli
biber po želji
2 jaja
100 gr. prezli
+
400 ml ulja za prženje
+
1 glavica kelja ( moja je bila 800 gr. - ako je i teža , nije problem )
5 glavica iseckanog ,crnog luka
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
125 ml belog vina
125 ml povrtne supe
1 kašika belog balzamiko sirćeta
peršun
+
domaći paradajz sok

Priprema :
Preko noći zatopiti leblebije u vodi. Ujutru ocediti . 
Kuvati ih u 3 litra vode  , sat vremena. Potom ocediti i potpuno ohladiti .
U secku isitniti leblebije i pomešati sa mlevenim bademima , jajima , posoliti i pobiberiti . Rukama mesiti dok se sve ne sjedini. 
Mokrim rukama oblikovati kuglice i svaku uvaljati u prezle. Pržiti u dubljem , vrelom ulju po 3- 4 minuta sa svake strane dok ne porumene . Potom izvaditi i ocediti od suvišne masnoće na kuhinjskom papiru.
Kelj nožem isitniti. Crni luk pržiti u malo ulja sa šećerom dok ne postane " staklast " . Potom dodati seckani kelj , vino , supu , soli po ukusu i kuvati na tihoj vatri 30- 35 minuta . Na kraju dodati seckani peršun i balzamikovo sirće .
Servirati ćufte sa keljom i preliti domaćim paradajz sokom.



Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...