Tema meseca aprila Ajme, koliko nas je ! leblebija / naut / slanutak , domaćica Tanja.
Leblebije ne koristim tako često. Možda je osnovni razlog što su uvek bile već na neki način obradjene - pečene , oljuštene , na merenje i jedini dalji način obrade je bio u hlebu i pecivima.
Inspirisana dosadašnjim odličnim receptima drugih blogera , oprobala sam se u vege jelu sa leblebijama.
Na moju sreću , našla sam u bio kutku DM -a Bio leblebije - malo skuplje ali zato extra kvalitetne.
Razlika izmedju bio i na merenje u ukusu su nebo i zemlja. Ovo je dovoljan razlog da se leblebije nadju češće na našem jelovniku.
Sastojci :
450 gr. leblebija
75 gr. mlevenih ,oljuštenih , pečenih , slanih badema
1 ravna kašičica soli
biber po želji
2 jaja
100 gr. prezli
+
400 ml ulja za prženje
+
400 ml ulja za prženje
+
1 glavica kelja ( moja je bila 800 gr. - ako je i teža , nije problem )
5 glavica iseckanog ,crnog luka
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
125 ml belog vina
125 ml povrtne supe
1 kašika belog balzamiko sirćeta
peršun
+
domaći paradajz sok
Priprema :
Preko noći zatopiti leblebije u vodi. Ujutru ocediti .
Kuvati ih u 3 litra vode , sat vremena. Potom ocediti i potpuno ohladiti .
U secku isitniti leblebije i pomešati sa mlevenim bademima , jajima , posoliti i pobiberiti . Rukama mesiti dok se sve ne sjedini.
Mokrim rukama oblikovati kuglice i svaku uvaljati u prezle. Pržiti u dubljem , vrelom ulju po 3- 4 minuta sa svake strane dok ne porumene . Potom izvaditi i ocediti od suvišne masnoće na kuhinjskom papiru.
Kelj nožem isitniti. Crni luk pržiti u malo ulja sa šećerom dok ne postane " staklast " . Potom dodati seckani kelj , vino , supu , soli po ukusu i kuvati na tihoj vatri 30- 35 minuta . Na kraju dodati seckani peršun i balzamikovo sirće .
Servirati ćufte sa keljom i preliti domaćim paradajz sokom.
Odlicno izgledaju i vrlo fin receptic za cuftice.:))
ОдговориИзбриши