Пређи на главни садржај

FBI rukavice : tragom zrna soli i malo bibera

Ovog puta u Fbi rukavicama Ivanini blogovi So i Biber / Dolce fooda .
Preokret u Ivaninom životu je bila  fotosesija u kojoj je bila model i poklon njenog muža za venčanje - kulinarska biblija svakog kuvara amatera Patin kuvar .  Bila je fascinirana receptima i tadašnjim rečnikom kojim su se opisivali pojedini recepti  , što ju je zaintrigiralo da istraži ko je bila ta Spasenija Pata Marković po čijim receptima kuva ceo Balkan. Godinama je usavršavala svoje kulinarsko umeće , da bi je kasnije zainteresovala orijentalna , austrijska, meksička mediteranska i naravno američka kuhinja.
Kao i svaki balkanac pojam američke kuhinje za mene je bio barbekju, fast food i gotova jela spremna za podgrevanje u mikrotalasnoj. Medjutim, Ivana me je razuverila u postu da postoji neupadljiva većina - sportskih fanatika i pobornika zdrave hrane koji žele da razbiju baš ovakve predrasude . Ona se i sama aktivno bavi sportom- trenira u teretani, trči i učestvuje u polumaratonima .
Svaki post na blogu je praćen nekom pričom iz njenog života , o običajima u zemlji u kojoj sad živi , razlikama i sličnostima izmedju stare i nove domovine .
  Ivana je jedna od najuspešnijih blogera sa naših prostora , urednica online magazina Mezze , novinar , majka troje dece i zaljubljenik baštovanstva .
I slede isprobani recepti .. 
Kolač sa limunom i nemlevenim makom


Majmunski hleb
Mac and Cheese
Provansalska jagnjetina

Kolač uragan Sendi 
 
Pasta Alfredo sa šparglama
Šta da kažem , bila su to dva meseca kulinarskog uživanja. 
So i biber su dva osnovna začina svake kuhinje i bez njih ne možete zamisliti slana jela, mada se koriste i u slatkim poslasticama i naziv nije slučajan . 
Završiću post poznatim citatom iz bajke Princeza soli ili Salzprinzessin ( izvorna škotska legenda , koju su kasnije obradili i objavili braća Grim) :
" Ivana, volim tvoj blog kao zrno soli !"

Коментари

  1. Sanjice, ti si se bas potrudila, plus toliko detalja sa mog bloga, ti ga bas ozbiljno pratis. Btw, nemam troje dece, vec dvoje, i sa njima se jedva borim... I nisam urednica samo saradnica za Mezze. Bas ti je sve lepo ispalo. Hvala na trudu.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu