Пређи на главни садржај

Kolačarsko testo


Ne bih se usudila na ovu avanturu , ali sve je počelo sa rečju :  " Nema !" Tako je priča počela , a tako se i završila . 
Nisam na vreme obezbedila fondan , pa sam prešla na drugu soluciju da ga napravim sama . Otišla sam u apoteku u nadi da ću naći glicerin , koji mi je preko potreban za pravljenje fondana da bi mi ljubazna apotekarka rekla da ga NEMA. Uf, dobro .. Ok ! Nema . 
Dakle plan C. Napraviću od ratluka . Ulazim u susednu radnju i vrtim se u krug i nekako nadjem poslednja tri ratluka od vanile . Pomislih : " Dobro je ! Našla sam bar to . " Ali avaj , moja sreća je kratko trajala , jer za bojenje testa mi je trebala kolačarska boja koja se eto RASPRODALA. U svakoj nesreći ima sreće - setila sam se da još uvek imam dve kesice kolačarskih boja - žute i crvene. 
Zbog afere aflotoksina nisam našla pravo mleko u prahu  - NEMA , pa je poslužila i zamena . 
Došla kući  i taman kad sam istopila ratluk nestala struja tako da sam mesila testo pod svećom . 
I NEMA struje , nema .. nije je bilo tri sata .
Kao i svaki amater NEMAM pojma . Na početku sam napravila grešku , da oblikujem figurice dok je smesa mlaka . Čovek se uči na svojim greškama .
Imala sam neke receptiće vezane za ovu temu , ali je na svakom bilo znak pitanja.
Svi su bili neodredjeni u stilu srazmera 2 srazmere ratluka : 1 srazmera šećera u prahu . I eto pomešate gustin , mleko u prahu i malo osećaja u rukama i dobijete kolačarsko testo.  
Suludo je očekivati od majstora svog zanata da vam otkrije slastičarsku tajnu do koje je došao/la isprobavanjem dugi niz godina i da vam to otkrije u par sekundi- znači , NEMA šanse. 
Ja sam napravila ovako . Možda nije pravi , ali u svakom slučaju jeftinija alternativa fondanu i gum pasti .
Po ukusu podseća na belu čokoladu .
Dobijete 1,5 kg kolačarskog testa .. znači , NEMA da fali . :D

Sastojci :
480 gr. ratluka od vanile
10 kašika mleka u prahu
7 kašika šećera u prahu
10 kašika gustina

1 belance
+ 1250 gr. šećera u prahu

Priprema :
  Nožem usitniti ratluk . Zagrejati 100 ml vode i dodati iseckani ratluk. Kuvati dok se ne istopi . Umutiti jedno belance i dodati  gustin, 7 kašika šećera u prahu i mleko u prahu. Na kraju pomešati sa istopljenim ratlukom . Dodavati uz stalno mešenje preostali šećer u prahu . Ostaviti preko noći da se ohladi i obojiti po želji , presvući tortu i oblikovati željene oblike. 
Za presvlačenje torte je bolje da testo bude još mlako , a za oblikovanje figurica da se potpuno ohladi.
Čuvati u frižderu , možete u kesi . 

Коментари

  1. Odlično si se snašla i na kraju napravila svoje tijesto koje meni skroz dobro zvuči i izgleda. Inače i ja kada nešto krenem raditi nema toga čega "nema" da bi me zaustavilo, kako -tako napravim :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu