Пређи на главни садржај

Slatka mala izvrnuta torta od banane


Ovoga puta u KuVarijacijama  je izglasana slatka mala izvrnuta torta sa bananama sa Palachinkinog bloga .
Palachinka je jedna od urednica online časopisa Mezze i  član tejsting tima Sale & Pepe .Osim toga  rado putuje, uživa u hrani , obožava da kuva i sve to ovekoveči svojim fotoaparatom i na blogu . Životni san je da otvori svoju sopstvenu poslastičarnicu.
Torta je inspirisana istoimenim crtaćem , originalni recept možete naći ovde .
U Marijinoj verziji je sa muskovado šećerom. 
Ja sam pravila dva puta sa žutim i belim- nema razlike .Možda dobar primer ako nema odredjene namirnice da ne odustajete od recepta , već zamenite drugom.

Sastojci :
Karamela :
150 g belog  šećera
1 kesica burbon vanile
75 g putera

Testo :
250 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
225 g šećera u prahu
125 g putera, istopljenog i ohlađenog
2 jaja
80 ml mleka
4 zelenije banane

Priprema :
Puter ,  šećer  i burbon vanilin šećer istopite u šerpici na srednjoj vatri. Mešajte dok smesa ne postane glatka. Sipajte je u okruglu tepsiju prečnika 26 cm. Banane isecite na kolutove i poređajte ih u koncentričnim krugovima preko karamele. Ja najčešće iskoristim 3-4 velike banane.
U činiju prosejte brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu. Blago umutite jaja sa mlekom i sipajte u suve sastojke zajedno sa istopljenim puterom. Izmešajte žicom da se sjedini, a zatim masu sipajte u pleh preko banana i poravnajte gornju površinu.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 30-40 minuta. Obavezno proverite da li je pečeno nakon 30 minuta tako što ćete kolač probosti čačkalicom i ako izađe suva znači da je gotovo, a ako ne, pecite još koji minut.
Sačekajte da se kolač malo prohladi, a zatim ga izvrnite na tanjir.
Napomena: Oprez ako koristite okrugli kalup za tortu kome se skidaju ivice! Može se desiti da karamela počne da curka na početku pečenja.
( tekst preuzet sa Palačinkinog  bloga  ) 

Rezime : težina pripreme ovog kolača jednostavna . Za lakše pečenje bih preporučila pek papir , lakše je odvojiti kolač i ne razmišljate da li će se kolač zalepiti za dno pleha. Kad je kolač pečen sačekajte dva tri minuta , izručite iz pleha pa potom lagano odvojite od pek papira . Koristite zelenije banane , jer zrele se istope . 
Za mene je ova torta prava letnja poslastica . Njegova prednost je što možete praviti i sa drugim voćem . Može se služiti i topao i hladan .  Najbolji način serviranja je topao sa kuglom sladoleda od vanile  i posut još krokantom. 
Vi odaberite svoju omiljenu kombinaciju .

Коментари

  1. I kod tebe fin , ma baš izgleda sočno ja sam se dvoumila i sad mi žao što ga nisam napravila.

    ОдговориИзбриши
  2. super je... lako se pravi . Za nenajavljene goste .

    ОдговориИзбриши
  3. E baš divno što ti se kolač svideo! Nije mi palo na pamet, ali skroz si u pravu, ovo je jedan od onih recepata koje možeš da napraviš čak i onda kad nemaš sve sastojke :)

    Hvala ti puuuuno na divnim rečima! :*

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.