Пређи на главни садржај

Špagete sa tuna sosom na Đenovski način


Zahvalan i  brz recept . Često sam pravila ove špagete u mojim kulinarskim počecima . Iako su me svi zezali zbog jednoličnosti hrane pri svakom dolasku , ipak su je svi rado jeli i posle i sami kuvali.
Recept je iz  sedamdesetih kada je bilo malo vremena za kuvanje . 
Gotovo za 15 minuta.

Sastojci :
600 gr. špageta
90 ml ulja
3 kašike brašna
450 ml mleka
2 konzerve tune sa povrćem
1 ravna kašika začina
mirodjije po ukusu 
biber

Priprema :
Početak : stavite 3 litre vode sa kašikom soli da provri .
Nakon 4 minuta : voda je proključala i stavite špagete . Kuvajte dalje na srednjoj vatri uz povremeno mešanje. 
5 minut : zapržite brašno u ulju , dodajte mleko . Začinite začinom i pobiberite . Kuvati uz stalno mešanje dok se ne zgusne.
13 minut : procedite kuvane špagete i prelijte sa malo maslinovog ulja ili pomešajte sa komadićem margarina da se ne lepe. 
14 minut : u zgusnuti sos dodati tunu sa povrćem i mirodjiju i skloniti sa vatre .
15 minut : servirati špagete sa sosom i posuti ribanim parmezanom ili kačkavaljem. 

ps : Može i kao posna varijanta za " lakšu " verziju posta - mleko zamenite neutralnim sojinim mlekom , špagete posnim špagetama , a sir analognim sirom. 


Коментари

  1. Deluje mi jako zanimljivo. Obicno pomesam spagete sa kiselom pavlakom i tunjevinom ali cini mi se da bi ovaj tvoj recept bio bolja varijanta. sigurno cu da ga isprobam!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu