Пређи на главни садржај

Špagete sa tuna sosom na Đenovski način


Zahvalan i  brz recept . Često sam pravila ove špagete u mojim kulinarskim počecima . Iako su me svi zezali zbog jednoličnosti hrane pri svakom dolasku , ipak su je svi rado jeli i posle i sami kuvali.
Recept je iz  sedamdesetih kada je bilo malo vremena za kuvanje . 
Gotovo za 15 minuta.

Sastojci :
600 gr. špageta
90 ml ulja
3 kašike brašna
450 ml mleka
2 konzerve tune sa povrćem
1 ravna kašika začina
mirodjije po ukusu 
biber

Priprema :
Početak : stavite 3 litre vode sa kašikom soli da provri .
Nakon 4 minuta : voda je proključala i stavite špagete . Kuvajte dalje na srednjoj vatri uz povremeno mešanje. 
5 minut : zapržite brašno u ulju , dodajte mleko . Začinite začinom i pobiberite . Kuvati uz stalno mešanje dok se ne zgusne.
13 minut : procedite kuvane špagete i prelijte sa malo maslinovog ulja ili pomešajte sa komadićem margarina da se ne lepe. 
14 minut : u zgusnuti sos dodati tunu sa povrćem i mirodjiju i skloniti sa vatre .
15 minut : servirati špagete sa sosom i posuti ribanim parmezanom ili kačkavaljem. 

ps : Može i kao posna varijanta za " lakšu " verziju posta - mleko zamenite neutralnim sojinim mlekom , špagete posnim špagetama , a sir analognim sirom. 


Коментари

  1. Deluje mi jako zanimljivo. Obicno pomesam spagete sa kiselom pavlakom i tunjevinom ali cini mi se da bi ovaj tvoj recept bio bolja varijanta. sigurno cu da ga isprobam!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...