Пређи на главни садржај

Kuglof sa kandiranim voćem ili Gugelhupf mit kandierten Früchten

Sastojci :
220 gr. margarina ( sobne temperature )
220 gr. prah šećera
6 jaja
350 gr. brašna 
1 kesica praška za pecivo
2 kesice praška za puding ukus vanila
6 belanaca
50 gr. citronata
50 gr. oranžata
50 gr. suvog groždja
50 gr. kandiranih višanja
100 ml likera od jaja
sok jednog limuna
50 gr. seckanih oraha
50 gr. seckanih badema
1 kašika cimeta 
+
šećerna glazura :
250 gr. šećera u prahu
6- 7 kašika hladne vode
1 kašika ulja
100 gr. šećera u prahu 
2 kašike kakaa
2- 3 kašike vode 
i malo zlatnog praha

Priprema :
Umutiti penasto margarin sa šećerom ,dodati 6 žumanaca i dalje mutiti . Prosejati brašno sa praškom za pecivo i praškom za vanil puding. Sipati liker od jaja ,  limunov sok i mešati dok se ne sjedini . Umutiti 6 belanaca i laganim mešanjem spojiti sa prethodnom smesom . Na kraju sjediniti sa seckanim kandiranim voćem , suvim groždjem , cimetom , orasima i bademima.
Dobro podmazati kalup za kuglof margarinom i posuti prezlama .
Sipati smesu . Staviti u već zagrejanu rernu i peći 65 minuta na 180 stepeni. Posle 15 minuta pečenja mora se pokriti alu- folijom , otkriti pred kraj pečenja - negde u 55 minutu. 
Ostaviti u kalupu da se ohladi 15- tak minuta i onda izručiti na tacnu.
Za belu šećernu glazuru : izmešati šećer sa hladnom vodom i uljem da ne bude ni gusto ni previše retko i preliti kuglof. Ostaviti da se osuši ( 6 sati najmanje ) .
Potom za crnu šećernu glazuru pomešati šećer , 2 kašike kakaa i 3 kašike vode i time ukrasiti kuglof. Kada se osuši i kakao glazura posuti zlatnim prahom. 
Konačno sam se prijavila za takmičarski deo XII- og Festivala kuglofa koje organizuje nemačko udruženje NUDO " Karlowitz ". Cilj udruženja je očuvati tradicionalni izgled i recepte za kuglof  koji je  već odavno je postao brend ovog grada  .Festival je trajao tri dana - počeo 28 . juna , a završio se danas. Praćen je  umetničkim programom, štandovima sa rukotvorinama i naravno kuglofima , obilascima grada uz stručnog vodiča i da ne zaboravim čuveni Bermet crveni i beli , čuveno dezertno vino.
Izložba kuglofa je održana juče 29. juna u holu karlovačke gimnazije .
Šta je mene oduševilo ? 
Mali kalupi za kuglof  od litre i pola koje ne možete naći kod nas. Rekli su mi da mogu naći u Češkoj , Nemačkoj i Austriji . Kalupi sami po sebi imaju sebi svojstvene šare i nije potrebno neko preterano ukrašavanje . 
Ja sam možda malo preterala u ukrašavanju mog kuglofa :D Kažu da se se " prvi mačići bacaju u vodu ", tako da neću gledati na to kao grešku . Napravila sam ga baš malo kičasto, retro u mom fazonu i jedan deo posetitelja nije ostao ravnodušan .Zahvaljujem se svima koji su glasali za moj kuglof pod rednim brojem 2. 
Ko želi da se prijavi za sledeću godinu mora znati sledeće :
- kuglof mora imati tradicionalni izgled ( Dr. Oetker kalup ili nabavite neki u inostranstvu sa tradicionalnim šarama )
- mora imati 1 kg do 2
- mora biti sa brašnom , sa dodatkom  kvasca ili praška za peciva 
- kao ukras samo tanka šećerna glazura, ili posuti prah šećerom , čokoladna glazura i možete posuti orašastim plodovima. Ukrasi modernijeg datuma nisu poželjni.
- mora biti na tvrdoj podlozi , uvijen u celofan ( zvono NIKAKO)
Za mene novo iskustvo i doživljaj . 
Sklopila sam i nova poznanstva . Upoznala sam Miru Kovačević - Karlovački kuglof i degustirala njen fenomenalni bermet kuglof  i iskoristila slobodno vreme da malo bolje upoznam Sremske Karlovce . 

A ko želi da pročita čuvenu Brankovu pesmu može ovde .









Коментари

  1. Sremski Karlovci su divni i lepo je sto se organizuje jedna takva manifestacija, meni se tvoj kuglof sa kandiranim vocem bas dopada a bilo bi lepo da se i kod nas mogu nabaviti ti razni kalupici... u svakom slucaju, drzim fige i za narednu godinu.:))

    ОдговориИзбриши
  2. Čestitam ti na sudjelovanju na Festivalu kuglofa, baš lijepo i zanimljivo i sigurno jedno krasno druženje ! Kuglof koji si pripremila je odličan, sastojci su super i jako lijepo izgleda !

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu