Пређи на главни садржај

Svadbeni kolač


po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju.
Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju.
Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept.
Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ? 
Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista .
Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je bolja opcija. Lakša je obrada testa , ne lepi se i ukus je približan.
Malo sam ga prilagodila . Svinjsku mast zamenila putrom i izabrala lakši i brži način - razvukla sam testo oklagijom. Koliko god se to kod Suzane činilo lako , meni razvlačenje testa rukama nije baš nešto išlo.
Kolač me je raspametio , tako da sam ga napravila i  obradovala druge blogere na Blogerijadi ( 16.06 .) ovom štrucom.
Sastojci :
700 ml mlakog mleka
30 gr. svežeg kvasca
1 kg. brašna tip 500
3 žumanca
3 kašike ulja
4 kašike šećera
1 kašika kakaoa
+
200 gr. putra sobne temperature ( u originalu 100 gr. svinjske masti )
100 gr. šećera
100 - 150 gr. suvog groždja

Priprema :
Rastopiti kvasac u mleku .Sipati u prosejano brašno . Dodati žumanca , šećer  i ulje i mesiti dok se ne odvoji od ruke. Ostaviti da se testo digne na toplom mestu  ( leti sat vremena , zimi sat i po ) , potom promešati viljuškom da splasne i pustiti još pola sata da " kisne " . Razmesiti testo na brašnjavoj podlozi .
Podeliti testo. U jedan deo dodati kašiku kakaoa i dobro sjediniti. 
Beli i crni deo podeliti na tri jufke , tako da na kraju imamo 6 jufki. 
Staviti jufku sa kakaom na belu jufku i oklagijom  rastanjiti na pola cm debljine . 
Putar umutiti sa šećerom .Leti je lako razmaziv, zimi se može malo otopiti.
Namazati putrom i posuti suvim groždjem . Ako koristite svinjsku mast , razmutite je viljuškom i štrudlu pospite šećerom i suvim groždjem.
Ja sam potom uvila  testo sa leve i desne strane prema sredini i presekla nožem , možete i gornju i donju stranu dok je Suzana jednostavno uvila i podelila .
Potom uvijeno testo " isplesti " . Malo povući krajeve da bude duža i staviti u pek papirom obložen dublji pleh . Ovo je veoma bitno , jer mast ili putar se tope tokom pečenja i kapaju po rerni što dovodi do stvaranja dima .
Ostaviti štrudlu da " odmara " pola sata , namazati uljem i potom u prethodno zagrejanoj rerni peći 15 minuta na 180 stepeni , a zatim  smanjiti na 160 i peći još dvadeset do 25 minuta.
Pečeno prekriti  krpom . 
Pre serviranja posuti prah šećerom i seći po želji. 
a kako je to Suzana radila ...

Nadam se da ste uživali . Na kraju manifestacije svi gosti su bili posluženi štrudlom , a ja sam postala bogatija za još jedan tradicionalni recept.






Коментари

  1. Eeee, to sam čekala. Slike su tako zanimljive, volim da gledam ljude u pokretu :-)) Kolač sam odolela da ne probam ( prava sam sestra :-)) ali ću ga sigurno praviti.

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo sam čekala! Nisam ga probala u nedelju ( prava sam sestra :-)) ali ću ga sigurno praviti. A slike su prelepe.

    ОдговориИзбриши
  3. Gde ga ne probah, a ispred mene je bio...E, Mirjana, Mirjana, sad moraš sama mesiti...

    ОдговориИзбриши
  4. Pravila sam nešto slično, Bačku pitu ali mi je sa masti bilo prejako. Baš sa razmišljala da mast zamjenim sa puterom.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu