Пређи на главни садржај

Brzi sorbe od jagoda


ovo je jedna od lakih , ekonomičnih poslastica .
Ne zahteva mašinu za sladoled . Sve što trebate je par minuta vremena , miksirštap ili blender  i sastojke.
Otkad mi se pokvarila mašina prošlog leta , promenio se i moj ugao gledanja u spravljanju ovih ledenih poslastica. Preokrenula sam postupak rada i došla do istog rezultata i po meni lakšeg , jer priznaćete nije zabavno mešati sorbe svakih tri sata u zamrzivaču , a o kristalima da ne govorim. 

Sastojci :
500 gr. zamrznutih jagoda
100 gr. šećera
100 ml vode

Priprema :
Skuvati glukozni sirup od šećera i vode - kuvati šećer sa vodom otprilike tri minuta i skloniti sa vatre . Ohladiti potpuno ( možete čuvati i u frižderu 3 dana ).
Ostaviti zaledjene jagode 5 minuta na sobnoj temperaturi , potom ih odvojiti i staviti u plići širi sud. Sipati glukozni sirup i miksirštapom sitniti dok se ne sjedini . 
Odmah vaditi kugle i servirati. 
Od smese dobijete 9 kugli. Po ukusu podseća na rumenka, samo bogatija verzija i bez aditiva. 
Za miksanje nemojte koristiti plastične miksirštapove.  Onda bolje isitnite u secku.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu