Пређи на главни садржај

Ajme - vreme je za Groždjenbal i kuglof sa suvim groždjem

 Groždjenbal ili tradicionalna berba groždja u Sremskim Karlovcima  ima dugu tradiciju. Prvi put je održana 1930.godine , da bi ponovo oživela 1992. godine . Održava se uvek krajem septembra - ove godine od 20-tog do 22-og septembra . Program za ovogodišnji Groždjenbal možete videti ovde .
Cilj je očuvanje tradicije i kulture Sremskih Karlovaca , kao i upoznavanje posetilaca sa istorijom ovog mesta. 
Prvi podaci o uzgoju vina potiču iz Rimskog carstva kada je na mestu Sremskih Karlovaca bilo utvrdjenje. U tadašnje vreme  vinova loza se mogla uzgajati samo u granicama Rimskog carstva , nikako u " varvarskim područjima ". Medjutim , jedan namesnik se oglušio o to naredjenje  . Primetio je da klima i zemljište pogoduju uzgoju vinove loze i tako su na padinama Fruške Gore nikli vinogradi . Namesnik je svoju neposlušnost platio smrću , vinogradi spaljeni . Ono što nisu tada znali je sposobnost vinove loze da se regeneriše i da je dovoljan jedan zdrav koren da bi se obnovili vinogradi .
Tradicija pravljenja vina je održana do dan danas. Najpoznatija vina su Slankamenka i Bermet - koji je služen na Bečkom dvoru i na Titaniku.
Bermet je veoma jako dezertno vino i služi se u manjim vinskim čašama ili čašicama za rakiju ili za liker.Cene se kreću od 600 do 1100 dinara. zavisi od podruma i prodavnice.
Kada dolazite u Sremske Karlovce , odaberite vikend. Mali gradić sa istorijskim jezgrom će vas vratiti u prošlost. U obilazak krenite  sa turističkim vodičem ili starosedeocem  i čućete neke priče koje se ne nalaze na netu .
Obavezno svratite do :
Bogoslovije svetog Arsenija sremca koja je druga po starosti , posle Kijevske u svetu . Mitropolit Stratimirović je osnovao 1794.god. Pored se nalazi dom za buduće sveštenike. Obilazak je moguć samo radnim danima, u odredjeno vreme uz najavu .
Pravoslavne crkve svetog Nikole koja je sagradjena na ruševinama manastira iz 16-tog veka. Izgradjena u baroknom stilu, ikonostas oslikao Tedor Kračun, završio Jakov Orfelin. Pored se nalazi katolička, ali nisam je uslikala- renoviraju je.
Karlovačke patrijaršije - arhitekta Vladimir Nikolić . Gradjena u barokno - neorenesansnom stilu. Sedište srpske pravoslavne južnobačke eparhije .
Fontana četiri  lava sagradjena 1799.godine da bi obeležila izgradnju prvog kanalizacionog sistema u gradu.
Za ovu fontanu je vezana legenda da ako popijete vodu sa ove fontane , uvek ćete se vraćati u Sremske Karlovce . Voda je ispitana i ispravna. Za devojke važi da zavisno na kojoj strani piju vodu sa česme , udaće se u tom kraju.
Karlovačka gimnazija u kojoj su se školovali Vuk Karadžić , Sima Milutinović sarajlija, sinovi Alekse i Jakova Nenadovića i najpoznatiji djak Branko Radičević. Išao je 4 godine u ovu gimnaziju i mnogi misle da su Sremski Karlovci mesto njegovog rodjenja . Ali taj podatak nije tačan.
Od iduće godine gimnazija uvodi dvojezičnu nastavu u pet predmeta srpski - nemački i srpski- francuski pa ko želi...
Magistrat ili gradska kuća - nekadašnji zatvor -sad preuredjena zgrada u kojoj se čuva slika Branka Radičevića i njegove muze Mine Karadžić.
Vidikovac sa koga se pruža fantastičan pogled na Dunav i Sremske Karlovce ..
Odavde možete zemljanim putem do crkvice na brežuljku koja je udaljena 700 m ...
 i možete peške ili kolima doći do Brankovog groba na Stražilovu. Inicijativom karlovačkih gimnazijalista pesnikovi ostaci su prenešeni 1883.godine iz Beča na Stražilovo. 
Postoje putokazi i put koji vas vodi do samog spomenika. Stražilovo je udaljeno od Sremskih Karlovaca  12 km.
ispred gimnazije

Kapela mira koja je posvećena svetoj Gospi od mira . Sremski Karlovci su bili 170 godina pod otomoanskom vlašću. 1699. je potpisan Karlovački mir , na mestu gde je sadašnja Kapela mira, izmedju otomanskog carstva i Svete lige  ( Austrije, Poljske i Mletačke republike ) koji je označio kraj neprijateljstva . Prvobitna gradjevina je bila drvena baraka sa četiri ulaza da bi sva 4 pregovarača ušla istovremeno i da se nikom ne bi davala prednost. Sastajali su se 36 puta , da bi na kraju potpisali sporazum kada su zvezde bile u pogodnom položaju. 1817. katolici podižu na istom mestu Kapelu mira . Vrata na koje je ušao Reis efendija , turski potpisnik sporazuma , su zakatančena da se osmanlije više nikad ne vrate kao osvajači i postavljen je oltar na toj strani . Intresantan je sat koji je bio nasuprot turskog pregovarača. Obilazak uz najavu . Na tabli imate broj telefona , nazovete i za 5 minuta će neko stići .
Sremski Karlovci su poznati i po kuglofima . Možete kupiti po želji . Cene se kreću od 500 do 750 dinara, zavisi od veličine. Isto tako , posetite i suvenirnice. 

Kuglof sa suvim groždjem 
250 gr. margarina sobne temperature
125 gr. šećera
1 vanil šećer
3 jaja
200 gr. brašna tip 400
100 gr. gustina
1 prašak vanil puding
1 kesica praška za pecivo
sok jednog limuna
100 ml ruma
200 gr. suvog groždja
pola kašičice cimeta
Priprema :
Umutiti penasto margarin sa šećerom i vanil - šećerom . Dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i praškom za vanil puding i izmešati . Sipati rum, limunov sok , cimet i suvo groždje i sve sjediniti. 
Podmazati kalup za kuglof  sa margarinom i posuti prezlama . Sipati smesu i peći 50 minuta na 175 stepeni. 
Pečeno ohladiti u kalupu 10-tak minuta i potom izručiti .
Posuti prah šećerom. Kad se potpuno ohladi , seći na parčad.
Prijavljujem Jovanki baštovanki , za igricu Ajme koliko nas je! u septembru , tema groždje - suvo groždje .





Коментари

  1. Predivan post, toliko informacija. Karlovce obozavam, doduse nisam skoro bila. Gledajuci ove fotke bas sam osetila nostalgiju. Grozdjenbal je jako dobra ideja i manifestacija, eto, nisam znala ni da postoji. Kuglof deluje jako ukusno. Imam pitanje, zasto puding u testo? Sta se time dobija, boja? Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. prašak za puding je na bazi gustina i može se upotebiti mesto njega. Kod nas nema nekad esencije vanile, a vanil šećer je takav kakav je pa upotrebljavam prašak radi arome . Ko ne voli, može izostaviti i dodati još 40 gr. gustina i kašičicu esencije vanile . Moji vole ukus vanilije . Svako može prilagoditi svom ukusu :D

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu